”Det är livet självt” – ett program om konstnären Gerhard Nordström

44 min
Konstnären Gerhard Nordström har tecknat och målat det idylliska Österlen. Ett naturskönt Skåne som han också i sin mest kända bildsvit kombinerade med bilder från Song My-massakern i Vietnam.

I augusti fyller konstnären Gerhard Nordström 90 år, men han jobbar fortfarande för fullt. Under våren är han aktuell med en utställning med nya verk på Galleri Estetica i Malmö.

Under mer än 80 år har han tecknat och målat det skånska landskapet. Mest känd är han för sviten ”Sommaren 1970” från 1972, där han kombinerade österlensk sommaridyll med bilderna som spritts över världen från Song My-massakern i Vietnam. I målningarnas periferi ligger de skjutna kvinnorna och barnen, knappt synliga i gräset.

I programmet berättar han hur det antimilitära engagemanget föddes, om sin kärlek till jorden och myllan, om varför han föredrar att måla på masonit och om sin tid som lärare på Konstskolan Forum i Malmö, som han var med och grundade i mitten av 60-talet.

Programmet är gjort av Tor Billgren, som tidigare har gjort radioporträtt av bland annat Cecilia Edefalk, Lena Cronqvist, Torsten Andersson, Jan Håfström och Ulf Linde.