Det alternativa livet

24 min
Från naturnära kollektiv till adrenalinstinna subkulturer, skogen har alltid funnits som ett alternativ för de som inte vill anpassa sig.    

Sex, droger och klättring. På 70-talet fanns det i den amerikanska nationalparken Yosemite en mytomspunnen subkultur. Bland bergen gick det att leva ett liv centrerat kring klättring, men här skapade man också egna regler för sig själva och naturen. Allt var dessutom på liv och död eftersom man tänjde på gränserna för vad som var möjligt inom klättring. Enligt Lynn Hill som räknas som en av världens mest kända klättrare handlade livsvalet om att bryta normer och få bestämma själv hur man ville leva, men också om att hitta en plats där man passade in. 

-Jag identifierade mig mycket med dom frigörande rörelser som fanns då. För mig var klättring bara ytterligare ett sätt att uttrycka att alla människor är olika på.

Lynn Hill började åka till Yosemite redan som tonåring. Hon minns hur bergen kallade och hur på lektioner på högstadiet satt och skissade berg på lektionerna. Det Nya Utefolket har träffat Lynn Hill, en av de få överlevarna från 70-talsrörelsen i Yosemite. Många av hennes vänner dog på berget, tog livet av sig eller knarkade ihjäl sig, men hon gick vidare som professionell klättrare i Europa. I början av 90-talet återvände hon till Yosemite för att erövra den allra högsta toppen. En bedrift som det tog tjugo år för någon annan att upprepa. 

Det Nya Utefolket har även besökt Under Tallarna i Järna utanför Stockholm. Här har en grupp människor skapat en plats i naturen där de arbetar och lever. 

-Här är vi skyddade av skogen och korpen vakar över allt vi gör, säger Robin Tidblom.

Under Tallarna odlar sociala relationer parallellt med tomater och färska örter. Enligt gruppen finns det på den här platsen en alldeles speciell energi där de hämtar kraft. 

Vi har också träffat dokumentärfilmaren Pete Mortimer som har gjort dokumentärfilmen Valley Uprising som handlar om klättringskulturen i Yosemite på 70-talet. Hans drivkraft som filmskapare är att göra filmer om normbrytare så att människor ska se att det finns alternativa sätt att leva på.


Sportandet är 2010-talets viktigaste trend. Maratonhets, härskarcyklism och nya gymformer har blivit den här tidens populärkulturer. Nu är det dags att gå vidare. Aldrig förr har så många dragits till skogs. Friluftslivet lockar med ett enklare liv och dessutom är det i naturen man kan "stänga av". Det Nya Utefolket är en fortsättning på Upploppet i P1. Serien beskriver hipsterlufsare, ekolyxare och äventyrare light –  Det Nya Utefolket.