Beskt för njutningens skull

30 min
- Många tänker att beska smaker är negativa, men de behöver de inte alls vara, säger Mathias Dahlgren, världsmästare i matlagning sen 1997.

Tillsammans med sin systerdotter Maria Sylvén, 8 år, leker han med kombinationer av de fem grundsmakerna. De steker besk endivesallad som får smak av apelsin och testar hur beskan i paprikor förändras av värme. Människans smaksinne är känsligt för beska smaker för att varna oss för gifter. Men under åren har människan lärt sig att uppskatta beskt och i dag äter och dricker vi beskt för vår njutnings skull. – Öl, vin och kaffe är typiska exempel, menar Mathias. I veckans program visar han hemmakocken hur beskt och sött kan kombineras. – Det är två smaker som lirar fint med varandra.

Programledare: Erica Dahlgren.

RECEPT:

 

Varm endive med apelsin

Tanken med Morbror Mathias mat är att du som hemmakock ska våga leka fram dina egna smaker. Men här kan du se hur Maria och Mathias gjorde.

Ett huvud endivesallad

Smör

Strösocker

1 apelsin

Svartpeppar och salt

Det spolformade salladshuvudet delas i två delar på längden. Mathias och Maria värmde smör i en stekpanna och steker endiven på båda sidor.

De lät endiven ligga kvar i pannan och strör över lite strösocker.Mathias tycker att man gärna kan använda honung istället för strösocker.

Vad blir skillnaden?, undrade Maria.

- Sockret ger bara sötma medan honungen hade gett mer karaktär, säger Mathias.

De rev ner skal från apelsinen och pressade sen juice från frukten över endiven i stekpannan. Till sist pepprade och saltade de tills de tycker att det smakar gott.

- Stekt endive kan man äta bara som den är, som förrätt.  Annars är den god till kött och fågel, gärna till vilt, tycker Mathias.

Het paprika

I handeln finns ett stort utbud av paprika i många olika färger och former. En del är tydligt beska, andra söta eller rätt smaklösa.

I det här programmet testar Mathias och Maria att förändra paprikans smak med värme. Paprikan går att steka eller värma i ugn (175 grader eller varmare).

- De flesta paprikor blev godare när de steks, tycker Maria.

- En smaklös eller lätt söt paprika kan bli godare eftersom värmen gör att smaken koncentreras, förklarar Mathias.

Umami

Den femte grundsmaken umami kan vara svårare att ringa in än de fyra andra. En del beskriver den som smaken av protein.

- Umami har en fyllig smak, den ger maten kropp. Som buljong, tycker Mathias.

Umami förknippas ofta med det asiatiska köket, men finns i fisk, kött och många grönsaker.

- En fullmogen tomat kan till exempel smaka lite som buljong, säger Mathias.