Romer flyr Stockholms gator efter nya attacker

17 min
Först jagades gruppen fattiga EU-migranter bort från förorten Kista. Nu flyr de Stockholms innerstad efter senaste attacken, rädda för nya vansinnesdåd. Var ska de sova i natt?

I förra veckan kulminerade våldet och attackerna på EU-migranter, många fattiga från Rumänien som tigger på svenska gator. Okända gärningsmän slog till mot flera läger. I Göteborg knivskars en kvinnna när angripare gick till attack med en stor kniv mot hennes tält där hon låg och sov. Samtidigt sattes tre husvagnar i brand bredvid. På andra platser i landet angreps läger med brandbomber, bildäck skars sönder och i Boden sköt någon med gevär mot bilar. 

I Stockholm har en grupp romer under fem månaders tid förföljts och trakasserats av en och samma misstänkta gärningsman. Han har dömts för att ha hällt tändvätska, hotat döda dem och säger i polisförhör att han aldrig tänker sluta. 

Nu har den här gruppen EU-migranter flytt förorten där mannen bor och försöker istället sedan några veckor tillbaka sova inne i Stockholms city. Men där utsattes de i förra veckan för nya attacker. Kan de hitta en säker plats att sova nu?

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  The Weeknd - Can't Feel My Face
  Album: Can't Feel My Face
  Kompositör: Savan Kotecha, Max Martin, Ali Payami, Peter Svensson, Abel Tesfaye
  Bolag: Universal Music
 • 18.15
  Raindear - Museum
  Album: Museum
  Kompositör: Raindear
  Bolag: Spinnup
 • 18.26
  Kygo, Conrad - Firestone
  Album: Firestone
  Kompositör: Kygo
  Bolag: Sony