Spår av DNA avslöjar abborren

19 min
Nu börjar biologer att utforska möjligheterna att hålla koll på naturen genom att använda samma metoder som kriminaltekniker. Det handlar om att hitta små spår av DNA från djur, svampar och växter.

När ett brott har begåtts och gärningsmannen har försvunnit från platsen räknar vi med att polisens tekniker snabbt ska vara på plats för att samla in bevismaterial. Även den minsta blodfläck kan bidra med viktigt DNA som ger ledtrådar i brottsutredningen.

Men för biologernas del handlar det i stället om att leta efter det som heter eDNA, och som även kan kallas för miljö-DNA, berättar fiskeribiologen Patrik Bohman vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det här är DNA som kan renas fram från vattnet, luften eller jorden runtomkring oss, i stället för att plockas ut direkt från en bit av en växt eller en del av ett djur som man är intresserad av.

Tillsammans med genetikern Niclas Gyllenstrand på Naturhistoriska riksmuseet försöker Patrik Bohman ta fram ett fungerande sätt att hitta olika fiskarter, musslor och kräftor med den här metoden. Det enda som de behöver samlas in utomhus är vattenprover som innehåller DNA från till exempel fiskfjäll som har lossnat i vattnet.