Om 36 000-åriga målningar i Chauvetgrottan

20 min
Konsten har en lång förhistoria. Europas äldsta är 36 000 år och finns i Chauvetgrottan i Frankrike, där mer än 1 000 målningar fyller den. Vi vet när och hur den dekorerades, men inte varför.

Den 28 december 1994 hissade sig tre speleologer ner genom ett metersbrett hål i en brant kalkstensklippa i Ardeche.

På grottans botten - i skenet av fladdrande pannlampor - upptäckte de en 240 meter djup grotta med målningar av enastående kvalitet. Mer än tusen avbildningar av grottbjörnar, mammutar, grottlejon, hästar och renar.

En expert inkallades - Jean Clottes - som fastslog att fyndet var av historisk betydelse. Han klassade målningarna som lika värdefulla som de i Altamira i Spanien och Lascaux i Frankrike. Grottan döptes till Chauvet efter en av upptäckarna. Målningarna var 36 000 år gamla.

Chauvet stängdes omedelbart för allmänheten för att de inte skulle påverkas av de föroreningar som turism skulle medföra. Våren 2015, efter flera års arbete och till en kostnad av 50 miljoner euro, öppnades i Vallon Pont d'Arc en grottkopia. Det är den vi besöker innan vi träffar Jean Clottes som lett det nyligen avslutade, tvärvetenskapliga tolvåriga kartläggningsarbetet av Chauvetgrottan.

I programmet medverkar Corali Girodengo, guide i Vallon Pont d´Arc, Jean Clottes, professor i Foix samt Lars Werdelin, förste intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Följ med på virtuell rundtur i grottan.