Debatten om Norstedts, genuskunskap vid militära uppdrag, och finns någon lösning i sikte i Syrien?

41 min
Norstedts Förlag har fått kritik av för att bland annat ha gått till överdrift genom att upprätta kontrakt med dem som vill intervjua författaren och dessutom inte låtit journalister läsa boken i förväg. Det här är vi väldigt nyfikna på i dagens program. Vi undrar om det överhuvudtaget går att göra en intervju om en bok ändå även om journalisten inte fått läsa boken.

I veckan startade verksamheten på Sveriges universitet och högskolor och vi ska titta närmare på en av kurserna nämligen Försvarsmaktens satsning på genus i militär verksamhet. Vad får studenterna lära sig och på vilket sätt har de användning för kunskaperna i länder som Mali? För att svara på detta har vi  bjudit hit Jan Dunmurray, chef för Nordic Centre for Gender in Military Operations.

Mycket av rapporteringen om konflikten i Syrien just nu handlar om flyktingarnas tuffa situation. Men hur går det med försöken att få ett slut på kriget? Finns det några ljuspunkter eller är det värre än någonsin? Vi pratar med Ekots utrikespolitiska kommentator, Agneta Ramberg.

Igår hade reportageserien "Doreen kommer hem" premiär i SVT, en serie som handlar om kulturutövare som alla har sin bakgrund i miljonprogrammet. Vi får besök av Doreen Månsson som berättar varför hon ville göra det här men också av artisten Pa Modou från Panetoz som ger sin syn på saken.

Programledare: Louise Epstein

Producent: Ülkü Holago