Serena Williams – tennisstjärnan som slår (mode) världen med häpnad

54 min
Förväntningarna på tennisstjärnan Serena Williams (1981-) är större än någonsin. Det är också intresset för henne, och inte bara i sportvärlden. Även modevärlden har omfamnat henne, med ny respekt.

Den här veckan kan Serena Williams nå ännu högre höjder om hon vinner den just nu pågående tennistävlingen US Open. Gör hon det har hon tagit hem segerbucklan i alla de fyra stora internationella tennismästerskapen under året, det vill säga – Australian Open, Franska Öppna, Wimbledon – och US Open och kammar därmed hem en så kallad ”äkta Grand Slam”. Lyckats med den bragden har ingen gjort sedan 1988, då Steffi Graf mosade allt motstånd. I veckans STIL berättar vi mer om Serena Williams och hennes kraftfulla stil, i flera bemärkelser.

Till skillnad från många andra kända personer, som mest sätter sitt namn på plagg för att plocka hem provisionspengar, så är mode ett av Serena Williams stora intressen, vid sidan av tennis. Ja, på tennisplanen också faktiskt. Hennes outfits väcker ofta uppmärksamhet. I dagarna har hon lanserat en ny sportkollektion i samarbete med sportmodemärket Nike kallad ”Greatness Collection”.

Hon driver även märket ”Serena Williams Signature Statement Collection” som säljs via den populära shoppingkanalen Home Shopping Network i USA. Det är vanligtvis inget forum som får sparsmakade moderedaktörer att göra vågen och vädra nya trender. Kanalen är bred och folklig och plaggen är ljusår från dem som vanligen visas i modemagasin, eller under modeveckor, både när det gäller pris och prestige. Det är en sorts tv-variant av postorderkatalog, skulle man kunna säga. Men det har inte hindrat den mäktiga redaktören för amerikanska Vogue att ge Serena Williams tummen upp.

I programmet har vi talat med sportagenten Nina Wennerström som just nu är på US Open i New York. Hon berättar om hur det går till när turneringsdirektörer, sportagenter, modeföretag och spelare möts, minglar – och syr upp nya avtal. Vi har även träffat James Lee, chefsdesigner på modemärket Björn Borg. Och så blickar vi bakåt till 1973 då kampen för jämlikhet på plan – tennis är idag en av den mest jämställda sportgrenarna – nådde en sorts kulmen.

Veckans gäst är Maria Strandlund Tomsvik, tenniskommentator på Europsport och före detta tennisproffs (och även före detta ledare för det svenska damtennislandslaget).