Vem ska bota Maja?

47 min
2013 blev Maja sjuk. Hon var 13 och helt orkeslös. Sakta har hon blivit allt sämre: värk, känselbortfall, och plågsamma utslag. Nu sitter hon i rullstol och ingen läkare kan säga vad hon lider av.

Maja skickas vidare från den ena specialisten till den andra; de tar samma plågsamma prover och hon får berätta samma historia om och om igen. Men de kan inte bota henne och en efter en ger de upp om hennes fall.  Och hela tiden blir hon sämre.

Det började med att hon kände sig lite hängig, att hon inte orkade lika mycket när hon spelade innebandy. Sedan kom värk,  känselbortfall och muskelsvaghet, benen blev som spagetti. I dag kan hon inte sitta upp själv och hon har inte kunnat gå i skolan på två år.

Maja och hennes föräldrar  upplever att de inte blir tagna på allvar av sjukvården. Själva är familjen övertygad om att hon skadats av Gardasil, ett vaccin mot livmoderhalscancer som erbjuds alla grundskoletjejer i Sverige. Det var  nämligen efter att hon fått  tre vaccinsprutor som hennes symtom dök upp.

Och ingen läkare har kunnat ge någon alternativ förklaring.      

I Danmark har det uppstått en debatt om biverkningar av Gardasil efter en uppmärksammad TV-dokumentär om ett 100-tal unga tjejer som anser sig handikappade av vaccinet. Men i Sverige är det alltjämt en ickefråga och en ickediagnos.

Dokumentären är gjord av Per Shapiro, frilansreporter med inriktning på undersökande journalistik och dokumentärt berättande. Han arbetar  bland annat för Ekot, Kaliber, och Uppdrag granskning. 

"Vem ska bota Maja" är hans andra P1 Dokumentär. Han har tidigare gjort "Lettland – drömmen som gick i kras"

Producent: Håkan Engström

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Mono (Jap), The Holy Ground Orchestra - Legend
  Album: For My Parents
  Kompositör: Mono (Jap)
  Bolag: The Temporary Residence
 • 15.13
  Ok Star Orchestra, Thomas Dawidowski - Sunny Beach
  Album: Cobra Sessions
  Kompositör: Tommy Galento Nilsson
  Bolag: Dreamboat
 • 15.51
  Laleh - Live Tomorrow
  Album: Laleh
  Kompositör: Laleh Pourkarim
  Bolag: Telegram Records