Hur säkra är de svenska kärnkraftverken?

20 min
25 år efter Tjernobyl undrar vi: Hur säkra är de svenska kärnkraftverken idag? Hur har kärnkraftsolyckorna i Harrisburg, Tjernobyl och nu senast i Japan påverkat säkerhetstänkandet inom branschen? Vilket skydd finns mot sabotage och om någon medvetet vill skada ett kärnkraftverk? Ett program av Pelle Zettersten.

Ett kärnkraftverk behöver omfattande säkerhetssystem, inte bara för att reaktorhärden ska kunna hållas i schack, utan också för att skyddas mot exempelvis terroristattacker. Inget kärnkraftverk i drift i världen idag klarar att ett fulltankat flygplan av större modell kraschar in i reaktorbyggnaden. När det gäller dom svenska kärnkraftverken ifrågasätts även hur bra skyddet mot sabotage är. Olyckorna i Harrisburg 1979, Tjernobyl 1986 och nu senast i Japan har dessutom visat att säkerhetssystemen i kärnkraftverken inte alltid håller vad de lovar.

Hur säkra är de svenska kärnkraftverken? Hur har kärnkraftsolyckorna i Harrisburg, Tjernobyl och nu senast i Japan påverkat säkerhetstänkandet inom branschen? Vilket skydd finns mot sabotage och om någon medvetet vill skada ett kärnkraftverk?