Efter Charlie Hebdo; Vad tänker du på?

43 min
"Je suis Charlie" blev en slogan som spreds efter terrorattentaten i Paris den 7 januari. Vad tänker franska intellektuella nu? Hur ser de på gränserna för yttrandefrihet och satirteckningar?

Det har gått sex månader sedan det värsta terrorattentatet sedan 1960-talet drabbade Frankrike. Tre gärningsmän dödade sammanlagt 16 personer på satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion i Paris och i gisslantagandet i en judisk matbutik. En massiv debatt följde om yttrandefrihetens status och gränser, om antisemitism och det franska samhällets ansvar för unga människors val att utföra terrordåd.

Vilka är eftertankarna hos franska intellektuella? Vilka är de personliga strategierna för att bearbeta attentatet?

”Direkt efteråt ställde jag mig till tidskriftens förfogande som författare, för att förhindra att den skulle bli tom, utan ord”, säger Marie Darrieussecq.

”Människor här i Frankrike kunde tillåta sig att uttala sig hur ignorant som helst om araber och muslimer, och jag som invandrad muslim vågade länge inte svara dom. Jag kände mig totalt underordnad, politiskt och intellektuellt”, säger Abdellah Taïa.

Anna Tullberg har varit i Paris och träffat författarna Abdellah Taïa och Marie Darrieussecq, samt journalisten Caroline Fourest.

Programmet sändes första gången på halvårsdagen 7/7.