Piloten bakom det soldrivna planet

19 min
Det till synes omöjliga är möjligt, säger Bertrand Piccard. Han är en av piloterna bakom det solenergidrivna flygplanet Solar Impulse. Vetandets värld träffar honom vid ett stort luftballongsmöte i Frankrike.

För att skapa en bättre värd måste vi våga tänja på gränserna, säger Bertrand Piccard, mannen bakom solenergiflygplanet Solar Impulse.

I våras startade han och kollegan André Borschberg en jorden-runt-resa med planet, som har byggts av en teknisk högskola i Schweiz, l'École polytechnique fédérale de Lausanne.

Det handlar om en svårstyrd maskin som rör sig långsamt framåt, och bara kan transportera en person åt gången. Under resan drabbades planet av oväntade tekniska problem. Just nu vilar det i en bunker på Hawaii.

Men resan fortsätter nästa år. Enligt Bertrand Piccard handlar projektet framför allt om att visa att miljö inte står i motsatsställning till framsteg och teknisk utveckling.

Det handlar också om att visa att människan klarar mycket om man lämnar bekvämlighetszonen.

I programmet medverkar Bertrand Piccard, pilot och psykiater i Lausanne Schweiz samt Bernard Henri-Dufour som är Air France-pilot och flygledare vid Montgolfières Chambley.

Anna Trenning-Himmelsbach
vet@sverigesradio.se