Min lilla syster, migration och Bron vs Modus

44 min
Min Lilla syster gjorde ett riktigt segertåg på filmfestivalen i Berlin. Nu är det äntligen dags för Sverigepremiär och regissören Sanna Lenken kommer till Kinostudion för att prata om inspiration.

I veckans Kino avgör vi också vem som går vinnande ur striden om tittarna mellan tredje säsongen av Bron på SVT och uppstickaren Modus på TV4. Modus är regisserad av Lisa Siwe och Mani Maserrat och bygger på deckarförfattaren Anne Holts berättelser om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik. Hon spelas av Melina Kinnaman och Henrik Norlén spelar kriminalkommissarie Ingvar Nymann. Expressens filmkritiker Maria Brander och kulturjournalisten Tobias Norström har tillsammans med Roger Wilson sett de första avsnitten av höstens deckar-snackisar.
Modus har premiär 23:e september och Bron den 27:e september.

Flyktingkrisen och migrationsfrågan diskuteras överallt just nu och i veckans Kino ser vi närmre vi på hur några olika filmskapare skildrar människor på flykt. Vår kulturkorrespondent Lisa Bergström har besökt en dokumentärfilmsfestival i Kosovo med temat migration och talat med regissörerna till filmen I am Dublin.

Att lämna sitt land är ett förlopp som kan innehålla den brutalaste dramatik parallellt med outhärdlig långsamhet och väntan. Men hur fångar man denna transitsituation på film? Guldpalmsvinnaren Dheepan handlar om att lämna sitt land men kanske ännu mer om att komma fram. Historien om hur den tamilska krigaren Dheepan bildar låtsasfamilj för att maximera möjligheten att få uppehållstillstånd i Frankrike, är gjord av den franske regissören Jacques Audiard. Roger Wilson har träffat kvinnan som spelar den tillfälliga hustrun, den indiska skådespelaren Kalieaswari Srinivasan.

Dessutom blir det en djupdykning i den konstnärligt starka georgiska filmbranschen med utgångspunkt i den hyllade filmen Mandarinodlaren.

Filmen I am Dublin som nämns i Lisa Bergströms reportage går att se gratis fram till och med söndag 20 september på filmbolaget Storys hemsida. http://www.story.se/films/im-dublin/

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj