Carl Gustav von Rosen och semesterkrigarna i Biafra

74 min
En orädd svensk greve, ett bortglömt krig i Afrika och svenska sportplan utrustade med pansarbrytande raketer. Det är ingredienserna i historien om operation Biafran Babies.

1967 bryter inbördeskrig ut i Nigeria. En av landets tre delstater har förklarat sig oberoende av tagit namnet Biafra. Nigerianska styrkor attackerar och snart är Biafra omringat. Svält bryter ut. Mat och vapen måste flygas in från grannländerna. Samtidigt som terrorbombningar skördar civila offer sprids bilderna av svältande barn över världen.

När allt ser som mörkast ut ställer sig den svenske greven och flygarhjälten Carl Gustav von Rosen på det förlorande Biafras sida och sätter en vansinnig plan i verket. Tillsammans med några svenska piloter smugglar han in små svenska sportflygplan utrustade med raketer i Biafra. Målet är att slå ut Nigerias bomb- och jaktflyg som terroriserar civilbefolkningen i Biafra...

Biafrakriget var den första stora konflikten som fullt ut också hamnade på teveskärmarna. Bilderna på de svältande biafrabarnen skapade i hela världen en mycket stark opinion för Biafra. Kriget kom också att förändra spelreglerna för internationella hjälpinsatser.

Producent: Marcus Hansson