Hårdnat politiskt klimat i Nederländerna

44 min
I veckan drar den kontroversiella rättegången mot politikern Geert Wilders igång igen i Nederländerna. Geert Wilders har fått mycket uppmärksamhet för sina hårda angrepp på islam och muslimer. Kritikerna menar att Geert Wilders uttalanden bör ses som ett hatbrott som lett till en ökad diskriminering av muslimer medan försvaret talar om yttrandefrihet. Själv har Geert Wilders inte backat från sina uttalanden utan tvärtom velat gå vidare och göra en uppföljare till sin kontroversiella film Fitna. Del två ska avslöja profeten Muhammeds "barbariska, mordiska och mentalsjuka beteende".

Hur reagerar holländska muslimer på Wilders återkommande attacker och vad blir deras strategier för att möta hans antimuslimska parti PVV som fått sådan framgång i de holländska valen? Hör lokalpolitikern Adeel Mahmood som möter PVV i kommunfullmäktige i Haag och kvinnoaktivisten Leyla Cakir som svarat Wilders med en provocerande affischkampanj. Åsa Furuhagen Vestergren besöker Nederländerna.

Lyssna på ett reportage från Studio Ett den 13 april där Leyla Cakir och Adeel Mahmood berättar om sina reaktioner på rättegången mot Geert Wilders:

Varför tar Islamiska förbundet och dess ordförande Omar Mustafa inte avstånd från antisemitism? Det undrar Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, i en debatt på Newsmill som har föranletts av att egyptierna Ragheb al-Serjany och Salah Sultan inbjudits att tala vid en islamisk konferens i Stockholm i december 2010. Silberstein menar att de båda egyptierna har gjort sig kända för antisemitiska uttalanden. Omar Mustafa borde ta avstånd ifrån dessa. Istället talar han i allmänna ordalag om allas ansvar för att bekämpa rasism, skriver Silberstein. Hör Omar Mustafa och Willy Silberstein debattera i Människor och tros studio.

I veckan meddelade hon vem som fått Nordiska rådets litteraturpris- ett pris hon själv fick 2003. Men hon är också aktuell med romanen " Den flödande lyckan". Eva Ströms nya bok har fått recencenterna att grubbla. Vad vill hon egentligen berätta ? Är det en kärlekshistoria eller en bok om behovet av någon sorts tro? Vad gör sekulariseringen med vår förmåga att ta till oss miraklet och vad betyder de citat från Bibeln,från sångtexter eller från Eva Ströms egen poesi som skjuts in i texten? Hör vilka ledtrådar Eva Ström själv vill ge i kvartsamtalet.

Syrien styrs av en minoritet inom en minoritet. President Bashar al-Assad tillhör alawiterna, en liten etnisk och religös grupp som en del menar är ättlingar till korsfararna. Traditionellt har alawiterna varit undertryckta och fattiga i Syrien. Hur har de lyckas komma till makten? Och varför utövar de den så repressivt? Vart kan de pågående oroligheterna leda? Ingmar Karlsson, för detta diplomat, verksam många år i Syrien, idag forskare vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund, intervjuas.

Finland går till val på söndag. Väljarna vill diskutera grundtrygghet och åldringsvård, men politikerna diksuterar mest EU och skatter. Sannfinländarna tros göra ett starkt val. Partiet leds av Timo Soini, som till konfessionen är katolik. Han skördar framgångar med invandringskritik och EU-motstånd. Han har också gjort oklara uttalande om sin syn på aborter. "Men vad han än säger får han folk med sig" säger Olav S. Melin vid tankesmedjan Magma. Samma ska gäller inte kristdemokraterna. När partiledaren Päivi Räsänen i oktober 2010 uttalade sig mot homosexualitet begärde tusentals finländare utträde ur statskyrkan. Hör Olav S. Melins analys inför valet.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sr.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeck@sr.se