Mordet på Helén från Hörby

77 min
En vårkväll i mars 1989 försvinner 10-åriga Helén Nilsson från orten Hörby i Skåne. Sex dagar senare påträffas hon mördad. Mordutredningen blir en av de största någonsin i Sverige och det tar lång tid innan polisen kommer gärningsmannen på spåren.

Det är påsklov.

Den 20 mars 1989 har Helén Nilsson för första gången fått tillåtelse att gå hemifrån för att leka med sina kompisar efter middagen. Hon ska vara hemma klockan åtta. Fem över åtta börjar hennes familj att undra var hon har tagit vägen, hon brukar aldrig vara sen.

De följande dagarna är hela Hörby engagerat i sökandet efter Helén. Sex dagar senare hittas hon mördad, misshandlad och våldtagen på ett stenröse i skogen. Tips strömmar in från allmänheten på misstänkta händelser och möjliga gärningsmän och polisutredningen blir en av de största i Sverige.

Vid flera tillfällen hör en man av sig till spaningsledaren och tar på sig mordet på Helén och ytterligare ett mord samma år, på Jannica Ekblad. 2002 får polisen av en slump in ett tips om en person som verkar misstänkt. Samtidigt har DNA-tekniken utvecklats och nu kan man använda de spår efter den misstänkta gärningsmannen, som hittas på Heléns kropp 13 år tidigare.

I juni 2004 kan Statens Kriminaltekniska Laboratorium konstatera att man har en överensstämmelse med den person som man fick ett tips om ett par år tidigare och samma dag griper man den 52-åriga mannen i sitt hem i Vimmerby.

Producent: Anna Gjöres