Södermannen

87 min
Under ett par tidiga år på 70-talet sker en rad uppmärksammade våldtäkter och överfall på unga kvinnor i i stadsdelarna runt Haga i Göteborg.

Gärningsmannens tillvägagångssätt är synnerligen förslaget och följer ett och samma mönster: Under de tidiga morgontimmarna tar han sig maskerad in genom öppna fönster eller petar upp låskolvar på dörrar hos ensamma kvinnor, inte sällan boende på nedre botten.

I Polisens omfattande förundersökning framkommer senare att han sett ut och kartlagt sina offer i förväg och i oktober 1974 döms den då 28 årig gärningsmannen för 16 våldtäkter och överfall till fyra års fängelse.

Här borde en av vår tids värsta våldtäktsmän vara stoppad från att begå fler brott. Men 1982, åtta år efter rättegången i Göteborg gör Stockholmspolisen en fasansfull upptäckt. Den man som dömdes för våldtäkterna i Göteborg blev efter två år villkorligt frigiven. Han flyttar då till stadsdelen Södermalm i Stockholm och kommer under åren 1978-1982 att göra sig skyldig till ytterligare ett tiotal våldtäkter, och överfall. Återigen är offren ensamboende unga kvinnor.

Producent: Emma Janke