Nämndemannadröm, resenärrörelse och e-bokens framtid

41 min
Nordegren & Epstein i P1 undrar vem som kan bli nämndeman, ifall den klassiska pappersboken alltid trumfar e-boken och när tågresenärer kan tänkas göra uppror.

Bokmässan drar igång och Thomas Nordegren funderar på e-bokens framtid. Tove Leffler, chefredaktör för Svensk Bokhandel, medverkar.

Just nu utses 8.000 nämndemän till landets domstolar. Thomas Nordegren har alltid drömt att sitta i en jury eller bli nämndeman, men det krockar med Sveriges Radios krav på opartiskhet, eftersom nämndemän måste nomineras av ett politiskt parti. Varför är det så? Det reder Nordegren & Epstein i P1 ut med Marika Af Winklerfelt, ordförande Nämndemännens riksförbund.

Det är nytt kaos i tågtrafiken och den här gången handlar det om fel på helt nylagd räls. Varför präglas svensk spåranläggning av en så omfattande inkompetens och hur ska trafikanterna protestera? Adrienne Sörbom, docent i sociologi som forskar om politiska rörelser, berättar om hur proteströrelser tar form och vad som kan bli en tändande gnista.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist