Heliga bokbål och burkaförbud

45 min
Veckans Människor och tro gör avstamp i Afghanistans tredje största stad, Herat, strax efter fredagsbönen. Frilansjournalisten Jesper Huor rapporterar om stämningen i staden efter Koran-bränningen i USA och förra veckans blodiga attack mot FN-anställda i Masar-l-Sharif.

Under veckan som gått har ytterligare 20 personer, de flesta afghaner, dödats till följd av oroligheterna i landet. Våldet satte fart efter att en fundamentalistisk kristen församlingen i Florida hållit en rättegång och bränt upp den för muslimer heliga boken Koranen.

Men varför sker demonstrationer bara i Afghanistan? Varför inte i Libanon, Syrien, Indonesien - platser där det var oroligheter efter Muhammed-karikatyrerna? "Svaret är enkelt", säger professor Jören Nielsen, expert på islam i Europa, vid Köpenhamns universitet. "Orsaken är lokala förhållanden i Afghanistan. Det går en grå linje mellan den militära närvaron i form av NATO och den civilia i form av FN. Folk ser ingen skillnad och de söker varje tillfälle att ge utlopp för sin frustration mot utlänningarnas närvaro.

"Antalet muslimer i Frankrike är ett problem," sa Frankrikes inrikesminister Claude Gueant tidigare i veckan, vilket har skruvat upp tonläget i en redan infekterad debatt om islams roll i Frankrike. Uttalandet som kom en vecka före Frankrike verkställer en ny lag som förbjuder bärandet av niqab och burka utanför hemmet kan spela det högerextrema partiet Front National i händerna. Alice Petrén rapporterar.

Kommer den franska lagen mot heltäckande slöja på offentliga platser underkännas av Europadomstolen? Professor emeritus i juridik Reinhold Fahlbeck som nyligen kom ut med boken "Bed och arbeta - om religionsfrihet i arbetsliv och skola" ger sin bedömning av hur domarna kan komma att tolka Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Han menar att domstolen på senare tid lutat mer åt den "nationella bedömningsmarginalen" som tar hänsyn till ett enskilt lands tradition och kultur. Den här praxisen kan komma att spela in när Europadomstolen tar sig an det franska burka-förbudet. Här kan du lyssna på en längre version av intervjun med Reinhold Fahlbeck:

Kläddesignern Iman Aldebe, 26, besöker Människor och tro. Iman arbetar med en exklusiv ekologisk kläd-kollektion för muslimska karriärskvinnor. Och så skissar hon på en attraktiv niqab apropå burka-förbudet i Frankrike.

Här kan du lyssna på fler inslag om burkaförbud:

Människor och tro fortsätter diskussionen om "organshopping". Kina är ett av världens fem största säljar-länder enligt Världshälsoorganisationen WHO. Samtidigt är det ovanligt att kineser donerar sina organ. De organ som finns till hands kommer nästan uteslutande från avrättade fångar, berättar Sveriges Radios Kina-korrespondent Hanna Sahlberg. Hur ser man på kroppen och döden i Kina? Varför vill man inte donera sina organ? Och hur tänker kineser om att dödsdömda fångar står för organleveransen?

Varje år tar Bahia-regionen i nordöstra Brasilien emot turister från hela världen. Det är framför allt staden Salvador som invaderas av européer och amerikaner som lockas av stränderna, maten, regionens rika kulturliv och naturreligionen candomblé som lokala politiker numera gärna marknadsför. Hör Lotten Collins reportage om kvinnorna som är oroliga för att deras religion håller på att förvandlas till en kassako.

Utrikeskrönikan är signerad Maria Sjöqvist och kommer från Nigeria.

Programledare: Åsa F Vestergren

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se