Kristofer Steen: Från Refused till Rigoletto

44 min
– Det var som att spela med The Beatles, en ofattbart stor upplevelse, säger Kristofer Steen om sin debut i hardcorebandet Refused. Nu sätter han upp Verdis Rigoletto i hemstaden Umeå.

För två år sedan gjorde Kristofer Steen sin debut som operaregissör med en hyllad uppsättning av La Bohème just på Norrlandsoperan i Umeå. Då som nu samarbetade han med ljussättaren och scenografen Linus Fellbom och kostymdesignern Behnaz Aram.

– Rigoletto sammanfattar allt jag älskar med opera, säger Kristofer Steen som vill att Verdis drama ska vara vackert och våldsamt som en barockmålning.

Samarbetet med Linus Fellbom började när Refused återförenades och skulle ge sig ut på en ny stor turné.

– Linus ljus gav oss en effektiv, estetisk dramaturgi, säger Kristofer Steen, och understryker att den häftiga visuella inramningen verkligen hjälpte bandet på scenen. I vissa partier fungerade ljusbordet som ett extra instrument. 

I Spotlight berättar Kristofer Steen hur Refused föddes i den kreativa smältdegeln Umeå. Och att han efter det att bandet upplöstes for till Los Angeles för att gå på filmskola. Tillbaka i Sverige började han på Operahögskolan i Stockholm.

– En rejäl kulturkrock, säger Kristofer Steen om den första tiden med operautbildningen. Men efter ett tag insåg han att han hade hittat rätt.