Revolution - om egyptisk framtid och upprorets psykologi

42 min
Från och med lördag 2 april gör Kulturredaktionens program nedslag i tankarna som denna vår av revolter har väckt.

Kosmo har varit på plats i Kairo och mött författare och konstnärer som berättar att den egyptiska revolutionen blev en energikick.
– Nu är det vi som äger gatorna, säger Ganzeer. Han är en konstnär som utnyttjat egyptiernas nyvunna frihet till att måla monumentala bilder av ungdomarna som dödades i revolutionens början. För att hedra dem och påminna om att revolutionen måste fortgå, säger han. Hör också författaren till Yacobians hus, Ala al Aswany, som idag skriver om människor på torget och konstnären Lara Baladi som gör radio tillsammans med människor hon lärt känna på Tahrirtorget i Karine Mannerfelts reportage. Hon har också träffat konstnären Nermine Hammam som inte är lika säker på att Egypten är på rätt väg och framför allt ifrågasätter militärens nya roll.

De psykologiska mekanismer som drar igång när en grupp människor samlas för att protestera mot en regim, när en grupp personer slåss för något de tror på eller när långkonjunkturen drabbar världsekonomin är ämnen som intresserar den holländske konstnären Aernout Mik. I en rad videoinstallationer har han iscensatt situationer som påminner om verkliga händelser, men som inte riktigt går att placera.  Just nu visas en omfattande utställning med Aernout Miks verk på Jeu de Paume i Paris. Cecilia Blomberg har sett den och åkte sedan vidare till Amsterdam och träffade konstnären i hans ateljé ute i det gamla hamnområdet KNSM-eiland.

Just nu pågår skenrättegångar i Vitryssland mot människor som befann sig på torget i Minsk i samband med valet 19 december då förhoppningarna om en förändring i Vitryssland brutalt slogs i spillror. Rättegångarna mot oppositionens fängslade presidentkandidater väntar i sommar. Maria Söderberg, som är fotograf och skribent, har rest i landet sedan 1997. De författare hon har kontakt med säger att de känner sig paralyserade. Hur ska man kunna skriva när man kanske nästa dag sitter i arrest? Kerstin Wixe har mött henne.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl