Kino - ett rymdäventyr

45 min
Samma vecka som NASA meddelar att man funnit vatten på Mars är det Sverigepremiär för Ridley Scotts nya film "The Martian". Slump eller avancerad marknadsföring med rymdperspektiv?

Nu kommer alltså storfilmen The Martian med Matt Damon i rollen som astronauten som av misstag lämnas kvar på planeten Mars efter en rymdexpedition. Filmen bygger på en bok av Andy Weir som först bara publicerades av författaren själv men sedan började klättra på listorna. Kino diskuterar science fiction-genren som banbrytare och möjliggörare. Vad är det som fascinerar oss så med möjligheten att leva på främmande planeter? Filmkritikern Karin Svensson och författaren Kristoffer Leandoer kommer till Kinostudion för ett samtal om rymdfilm. 

Dokumentären Taikon om författaren och debattören Katarina Taikons liv och verk är mer aktuell än någonsin. Lawen Mothadi och Gellert Tamas har grävt i arkiven och gjort en film som landar mitt i en samtid som slåss med sin självbild. Hur främlingsfientligt är Sverige egentligen idag? De allt större flyktingströmmarna tvingar både politiker och allmänhet att vakna upp.

Men när allt annat är i förändring är i alla fall Woody Allen sig precis lik. I nya filmen Irrational man frossar han i sin gamla vanliga gubbsjuka och skildrar passionen mellan en äldre man och en mycket yngre kvinna. Lisa Bergström träffade honom i Cannes för en intervju.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj