ITER vill stoppa solen i en liten låda

Idén till ITER - eller "International Thermonuclear Experimental Reactor" föddes 1985, i slutet av det kalla kriget. Då enades Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov och USA:s president Ronald Reagan om ett internationellt samarbetsprojekt där man skulle använda militär forskning för fredliga syften och med gemensamma krafter arbeta för att lösa en av mänsklighetens stora utmaningar - att få tillgång till en ren, säker och närmast outtömlig energikälla.
Det tog tjugo år av diskussioner innan deltagarna i ITER, som med tiden utvecklats till ett av världens största, internationella forskningsprojekt, kunde enas om Cadarache i franska Provence, 2005.
Franska staten satte igång med att röja och göra plats för bygget redan 2007 - men när vi besöker ITER idag åtta år senare är fortfarande bara två av 39 byggnader klara. Projektet dras med stora förseningar och kostnader som drar iväg. Men än så länge finns en politisk vilja att fortsätta betala för
Vi träffar ITER:s nytillträdde vd Bernard Bigot som ska försöka få det svårnavigerade projektet på rätt köl och den svenske projektledaren Nenne Jakvik som beskriver ITER som ett stort fredsprojekt.
I programmet medverkar även Michel Claessens, kommunikationsansvarig ITER och Nenne Jakvik, projektledare ITER.