Desperata svenskar och villiga filippiner

29 min
Möt en av de 30 svenskar som åkt utomlands och köpt ett organ. Han ville fortsätta leva för att försörja sin familj och orkade inte längre stå i transplantationskö. Och möt den andra sidan - en fillipinsk man som lovades stora pengar för sin njure, men lurades av mellanhänder.

– Jag ångrar verkligen att jag sålde min njure för så lite pengar, nu kanske jag inte lever så länge att jag kan se min son växa upp, säger Benjamin Abogado.

Benjamin Abogado bor i en liten by flera timmars körning söder från Manila, där många bybor sålt sin ena njure. Benjamin blev lovad nästan 30 000 kronor, men blev lurad av mellanhänder och fick bara 17 000 kronor. Det räckte till att betala skulder, en TV och en bordsfläkt.

– När man blir sjuk och det finns något sätt att bli frisk, så tar man det. Jag ville fortsätta leva för att kunna försörja min familj och jag hade redan stått i kö för transplantation här i Sverige i tre år, berättar en av de 30 svenskar som åkt utomlands och köpt ett organ.

Mannen åkte till Pakistan, och hur mycket han betalade vill han inte avslöja, men prislappen i liknande fall ligger på en halv miljon kronor. Det mesta av pengarna går till kirurgen och de kriminella mellanhänderna.

Sänds även 28/3 kl. 10.03 och 29/3 kl. 00.30