Svensk vapenexport - dubbelmoral eller en försvarspolitisk nödvändighet?

44 min
Hur går Sveriges tänkbara insats i Libyen ihop med vår framgångsrika vapenexport? Frågor kring Sveriges deltagande i de internationella insatserna i Libyen har kommit i fokus sedan det står klart att NATO kommer leda aktionen och att Sverige kan komma få en fråga om att medverka med åtta JAS - plan.

Samtidigt finns det nu en majoritet i riksdagen för att skärpa den svenska vapenexportlagstiftningen efter att folkpartiledaren ställt krav på att bara demokratier ska få köpa svenskt krigsmateriel. Kommer Kristdemokraterna stödja Jan Björklund och verka för en förändrad lag och vilka krav ställer kristna fredsrörelsen på riksdagen? Hör Mikael Oscarsson, KD i debatt med Klas Corbelius, vice ordförande i kristna fredsrörelsen.

Bomben utanför busstationen i Jerusalem och det uppflammande våldet i Gaza bidrar till svårigheterna att få igång nya fredsförhandlingar. Men det finns också djupare liggande orsaker till svårigheterna - till och med bortom bosättningspolitiken och gränserna - nämligen förnekandet av varandras historia som blir extra tydligt när det gäller Jerusalems heliga platser. Det säger den israeliske professorn i mellanösternkunskap Yitzhak Reiter, som har varit rådgivare i arabiska frågor åt tre israeliska premiärministrar:
- Det viktiga är inte den historiska autenciteten när det gäller till exempel Tempelberget utan människors trosföreställningar kring platsen. Vad vinner man egentligen på att kränka varandras djupliggande uppfattningar om den heliga staden?

I Bahrian har den shiitiska majoriteten protesterat mot den sunnitiska kungafamiljen som stötts av saudiska trupper. Hur hör den här konflikten ihop med motsättningar mellan shia och sunni i omgivande länder och kan utvecklingen i Bahrian spä på och förvärra sekterismen i regionen?Religionshistorikern David Thurfjell berättar om Bahrains symboliska betydelse och dragkampen mellan Saudiarabien och Iran.

TV Kanalen Al Jazeera gjorde i september 2010 ett program om motsättningarna mellan shia och sunni i regionen inför parlamentsvalet i Bahrain. I programmet Inside tar man också avstamp i hur två shiitiska aktivister i Gulfen blivit fråntagna sina medborgarskap, bland annat på grund av nedsättande uttalanden om Profetens hustru Aisha.

Den elfte april blir det förbjudet att bära heltäckande slöja i Frankrike på offentliga platser. Ett beslut som som ska skicka tydliga signaler om att heltäckande slöjan inte hör hemma i Frankrike. Opinionsundersökningar visar att långt över hälften av Frankrikes befolkning stödjer förbudet och redan idag har kvinnor börjat bötfällas för att de kört bil med niqab. Men hur upplever slöjbärande kvinnor stämningarna i Frankrike och hur förbereder sig de kvinnor som bär niqab och som från den elfte april räknas som kriminella? Hör bland andra Kenza Drider som burit sin heltäckande slöja i elva år i reportaget av frilansjournalisten Johanna Rudbeck.

Utrikeskrönikan är signerad Sveriges Radios sydeuropa korrespondent Alice Petrén och handlar om heltäckande slöja och den manliga blicken.

Jordbävningen och tsunamin var en varning från Gud. Det säger den japanske parlamentsledamoten Marutei Tsurunen. Han är från Finland och kom till Japan som luthersk missionär 1967. Han avgick och ägnade sig istället åt japansk politik. Han tillhör det styrande demokratiska partiet och är vald till överhuset, där han är ordförande i katastrofkommittén. Han tror att kärnkraftens tid är över i Japan och att det är omöjligt att skydda kuststäder mot kraftiga tsunamin. Det som skedde var inget straff från Gud, men en varning för det oansvariga och själviska liv japanerna lever, säger han.

Sist i veckans Människor och tro handlar det om en ny Broadway musikal - om mormoner. Bakom den uppmärksammade musikalen ligger upphovsmännen bakom TV serien South park som tidigare drivit med religion. SRs korrespondent i Washington Ginna Lindberg har läst recensionerna.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren, asa.f.vestergren@sr.se