Kan en robot vara en vän?

14 min
Människor har börjat ty sig till tekniken nästan som om den vore ett sällskap. Det menar sociologen och psykologen Sherry Turkle i en ny bok, som Anders Mildner har läst. I dagens Obs funderar även Ulrika Knutson över Socialdemokraternas framtid, i sista delen av serien "Vad vill socialdemokraterna".

Sedan mitten av åttiotalet har Sherry Turkle gjort flera studier över människans relation till den nya tekniken, och i sin nya bok, Alone Together, hävdar hon att vi i allt högre grad börjat betrakta tekniken som om den vore mänsklig. Anders Mildner har läst en bok som sätter fingret på en punkt som antagligen kommer att bli alltmer öm ju längre tiden går: att vi i takt med att vi begär mer och mer av tekniken, förväntar oss mindre och mindre av varandra.Obs avslutar också serien ”Vad vill socialdemokraterna”, med att låta Ulrika Knutson reflektera över den Palmebild som tonar fram i Dieter Strands klassiska reportageböcker, från 70- och 80-talet.
Strand var kompis med Palme, men jag undrar om dagens politiska reportrar skulle klara hans balansgång mellan innanför och utanför? Dieter Strand gillade sin tid och gisslade den. Det finns nästan inga sådana skribenter nuförtiden. De som är vänster är ur fas, och hatar tidsandan, ser inget försonande med den. Liberalerna stormtrivs, men är helt okritiska.

Böcker:
Dieter Strands reportageböcker om Palme
Turkle, Sherry: Alone Together.Why We Expect More from Technology and Less from Each Other, Basic Books, 2011

Programledare: Fredrik Pålsson fredrik.palsson@sr.se
Producent: Pernilla Ståhl pernilla.stahl@sr.se