Bette Davis – en lika särpräglad som stilbildande Hollywoodstjärna

54 min
Den amerikanska skådespelerskan Bette Davis (1908-1989) trotsade gängse skönhetsideal i Hollywood med sin udda look och stil.

Bette Davis var långt ifrån någon klassisk skönhet. Hon var kort med stora ögon och mungipor som pekade neråt oavsett hur mycket hon log. Men framför allt var hon var helt ointresserad av att förvandla sig till någon ”filmstjärna” genom att färga håret, förändra tänderna och klä sig i det senaste modet. Men hon briljerade i roller där hon fick gestalta kvinnor med syra och sälta, inte minst i replikerna. I veckans STIL berättar vi mer om denna stilbildande kvinna.

Bette Davis gjorde saker på sitt sätt, och hon gjorde det i en tid då kvinnor inte självklart kunde sätta ner foten, begära uppmärksamhet och respekt. Hon var inte alltid lätt att tampas med.  ”Jag har varit kompromisslös, hetsig, obeveklig, tjurig, taktlös, labil och ofta fruktansvärt besvärlig att ha att göra med”, som hon själv konstaterade. Inte helt utan ett visst mått av belåtenhet. ”Jag antar att jag är större än livet”, som hon tillade.

I år är det åttio år sedan Bette Davis mottog sin första Oscar, 1935 – vilket egentligen bara vara början på en karriär, och en yrkesutövning, som idag betraktas som storartad, på många sätt. För Bette Davis var verkligen inte som andra Hollywoodstjärnor, eller som hon själv sade: ”det finns skådespelare och det finns filmstjärnor”. Det rådde aldrig någon tvekan om att Bette Davis inte hade mycket till övers för de senare. Hon konstaterade att: ”Hollywood föredrog platinablondiner och deras ben, mer än talang”.

I veckans program träffar vi skådespelaren Ingela Olsson, som även hon har tagit plats på scenen med ofta udda och excentriska roller. Just nu är hon aktuell på Teater Galeasen i Stockholm i Sara Stridsbergs nyskrivna pjäs Konsten att falla. Vi träffar också filmhistorikern Mikaela Kindblom, som visar runt i Filmstaden i Råsunda, där en betydande del av svensk film producerades under första delen av 1900-talet. Och så pratar vi med Mathilda Nilsson och Hanna Rudeback från den den svenska designduon Nhorm, som inspireras av klänningar från röda mattan.

Veckans gäst är Louise Wallenberg, docent i modevetenskap vid Stockholms universitet.