Japaner hämtar kraft i templen

44 min
Kan religionen vara en kraftkälla för drabbade japaner? I Japan är templen alltid väl frekventerade av människor som beder och offrar till gudar och förfäders andar. Men i dessa dagar är aktiviten än högre. Frilansjournalisten Katarina Björke bor i Japan och hon berättar om religionens roll i dagens katastrofläge.

Vågar en jude besöka Malmö? I december förra året utfärdade Simon Wiesenthal-centret en besöksvarning på grund av den antisemitism som påstås härja i staden. I veckan var en delegation från centret på besök och träffade politiker och judiska representanter. Besöksvarningen kvarstår, meddelade rabbinen Abraham Cooper när han lämnade landet. Han krävde snabba åtgärder för att komma till rätta med problemet. Fredrik Sieradzki, talesman för judiska församlingen i Malmö, ger sin syn på tillståndet i Sveriges tredje stad. 

En imam har anställts av Svenska kyrkan i Stockholm för att arbeta i Fryshuskyrkan, vilket har väckt intensiv debatt.  Imamen i fråga, Othman Al Tawalbeh, har kontaktats av Säpo eftersom han anses stå under hot. En arabisk sajt kallar honom avfälling. Inom Svenska kyrkan går åsikterna isär om det lämpliga med att anställa en imam. Debatt mellan stiftsprost Bo Larsson och kyrkoherde Carl Erik Sahlberg, båda i Stockholms stift, och en muslimsk kritiker, Mahmoud Aldebe, Sveriges Muslimska Förbund.

Författarinnan Karen Armstrong har kommit ut med en ny bok på svenska, För Guds skull - om religionens betydelse. Den ska ses som ett svar på den alltmer aggressiva ateismen. Vetenskapen och religionen befinner sig på var sin sida om barrikaderna, men det har långt ifrån alltid varit så, säger hon. Hör henne själv berätta.

Nigeria har längre präglats av konflikter mellan muslimer och kristna.  Imamen Muhammed Ashafa och pastor James Wuye var bittra fiender, men nu samarbetar de med fredsbyggande projekt. Vad fick de båda att ändra sina strategier? Vi intervjuar dem under deras pågående Sverigebesök.  

Utrikeskrönikan kommer från Jenny Sanner Roosqvist i Helsingfors.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sr.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeck@sr.se