Framtidens medarbetare

54 min
Vad kommer att krävas av oss för att fungera på framtidens arbetsplatser? Ska vi bli produktiva arbetare som ger varandra feedback för att utvecklas och ska vi jobba på kontoret eller hemma?

Veckans Kropp & Själ spanar in i framtidens arbetsliv. Samtidigt som en del företag inför helt fria arbetstider så finns stämpelklockan kvar inom många yrken. Enligt sociologen Roland Paulsen kan de fria arbetstiderna göra det svårt att veta hur mycket man egentligen ska producera, det är medelklassens förbannelse, menar han.

Feeback är ett begrepp som blivit vanligare i arbetslivet, på utbildningsföretaget Hyper Island i Stockholm är feedback vardag för både studenter och anställda. Enligt forskaren Alva Appelgren är viss typ av återkoppling mer hjälpsam, hon har studerat vad som händer i hjärnan på personer som gör ett test och samtidigt blir bedömda, de som fick höra ”du är bra” blev mer stressade och presterade sämre än de som får höra ”du hade rätt”. Resultaten tyder på att beröm påverkar oss människor på olika sätt.


Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Hans Appelqvist, David Stackenäs, Johan Arrias, Christopher Cantillo - Ur Svart Mot Vitt
    Album: Sjunga Slutet Nu
    Kompositör: Hans Appelqvist
    Bolag: Häpna