DVD-döden och den desperata jakten på filmhistorien

44 min
Videobutikerna läggs ner över hela landet, och dvd-marknaden har kraschat i botten. Men hur går det för filmhistorien när den digitala distributionen av film tar över?

Just när vi vant oss vid att filmvärlden bara är ett knapptryck bort så börjar många att misströsta. Det visar sig att filmklassikerna inte hängt med i den digitala växlingen, där utbudet nästan helt domineras av nya filmer. Kino skildrar klassikerkrisen i filmbranschen med aktörer från distributionsbolag, kultklassikerentusiaster och det brittiska filminstitutet BFI. Vem tar ansvaret för filmhistorien i det nya medielandskapet?

Och apropå distributionsvägar, så har vi också talat med svensk films nya indiehopp - Viktor Johansson - som är bioaktuell med nya filmen Himmel över Flogsta. Han smög ut sin debutfilm Under Gottsunda som dvd-bilaga till filmtidskriften FLM, en lite udda distributionsväg som ändå ledde till upptäckt. Fredrik Wadström har talat med honom om hans kanske största inspirationskälla, Slacker-regissören Richard Linklater, även han en särling i filmbranschen. 

Och så har Thella Johnson, Sveriges Radios korrespondent i Finland och Baltikum, undersökt Sveriges blinda filmfläck - varför distribueras inte storfilmer om vår närhistoria från Baltikum och nordiska länderna. Hon har talat med manusförfattaren Leo Kunnas och producenten Ilkka Mattila till den estniska filmen 1944 som nyligen visades på Helsingfors filmfestival.

Den manliga mystiken är evigt aktuell och den här veckan är det premiär för serien Boys på SVT Play. En dramaserie som redan anklagats för att totalt ha misstolkat vad som är manliga angelägenheter idag. Det kanske inte är pungrakning som är den mest brännande frågan, tycker vissa debattörer. Mörkare sidor av manligheten ser vi samtidigt i Beata Gårdelers våldtäktsdrama Flocken och i Magnus von Horns hyllade Efterskalv som snart går upp på svenska biografer, om en ung mans väg tillbaka efter ett fängelsestraff för mord. Vem är den moderne svenske mannen på film, egentligen?

Expressens Maria Brander och kulturjournalisten Tobias Norström diskuterar hur hård man ens i fiktionens värld får vara mot den så kallade Södermalmsmannen, den skäggiga nymjuka mannen med ekotänk, den mytologiska figur som Boys delvis bygger på.

Den tjänst som erbjuder en katalog över var man kan hitta streamade klassiker på nätet heter Vodeville.

www.vodeville.se  

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj