Martha Mooke och Elodie Lauten

40 min
I tredje programmet möter vi två New Yorkbaserade musiker. Elviolasten och tonsättaren Martha Mooke har bland annat spelat på Broadway, medan tonsättaren och pianisten Elodie Lautens operor sätts upp off-Broadway och off-Metropolitanoperan.

Jag möter Martha Mooke I en vacker våning på övre västra Manhattan. Hon spelar med New York's ledande ensembler och har inga problem med att gå mellan notbundna och improviserande uppdrag. Just denna vecka varvar hon fyrsträngat violaspel, i stycken av Tjajkovskij och Bruckner, i en symfoniorkester i New Jersey, med att i studio, med femsträngad elviola, spela in altfiolstycken som tonsatts för henne. Och så har hon precis avslutat komponerandet av sin tredje String Quartet.

En klassisk altfiol har fyra strängar, men Martha Mooke äger ett flertal femsträngade instrument. Hon processor ljudet I dator och med allehanda pedaler Den elektrifierade altfiolen kan låta som ett keyboard, en synth, en gitarr eller som en saxofon!

Så här skriver Village Voice: ”Med sitt kritvita hår, och den blå femsträngade altfiolen, är Martha Mooke en frapperande uppenbarelse med ett bredare register än många improvisatörer kan skryta med.”

Martha Mooke, som är en av stammusikerna i Carnegie Hall, har bl a jobbat med Luciano Berio, Cathy Berberian, David Bowie, David Byrne, Lou Reed, Kronoskvartetten och Rufus Wainwright. Årligen spelar Martha Mooke vid stödkonserten för Tibet House tillsammans med Philip Glass och Patti Smith.

-Två turnéer med Barbara Streisand var drömturnéer av första klass! Barbara vet exakt hur hon vill ha det musikaliskt och vi musiker blev behandlade exemplariskt. Det var fantastiskt att varje kväll stå en meter från Barbara Streisand när hon gör sin stora entré och publiken jublar. Du hör inget, du vibrerar – inte bara ditt instrument, utan även din kropp vibrerar, berättar Martha Mooke.

Martha Mooke’s nästa CD heter Hebra d'luz, Ljustråd, efter stycket med samma namn som tonsättaren Tania León skrivit till henne.

http://www.marthamooke.com/

Tonsättaren och pianisten Elodie Lauten föddes i Paris men flyttade till New York tidigt 1970-tal. Hennes pianostycke Variations On The Orange Cycle inkluderades i Chamber Music America’s lista över nittonhundratalets 100 bästa musikstycken. Och Sequenza 21, som är en av de tre främsta internettidningarna för nutida konstmusik, listade Elodie Lauten som en av de mest inflytesrika tonsättarna av postminimalismen under de senaste 30 åren. Elodie Lauten har skrivit fem operor, stycken för piano, för elektronik och för orkester. Hon finns med på 30 CD-skivor, utgivna av 15 stora och små bolag.

I New York upplever Elodie Lauten en frihet hon aldrig känt i Paris. Här kan hennes excentricitet blomma bland andra människor som är udda och kommer från olika länder. Elodie Lauten startar tjejrockband, lever en tid på Chelsea Hotel med sin pojkvän och bor tillsammans med den öppet homosexuelle poeten Allen Ginsberg. Några av hans dikter utgör librettot till hennes opera Waking in New York.

Elodie Lauten skapar det lyraliknande 21-strängade instrumentet Trine och använder det i Preludiet till sin opera Death of Don Juan. Operan hade premiär i maj 2011 på Manhattan’s Theater For The New City, i East Village.

- Don Juan-typen, förföraren, är en karaktär från en förfluten tid då kvinnor endast hade tre val: hustru till en man, nunna eller prostituerad. Idag, efter 1960- och 70-talens sexuella frigörelser och kvinorörelsens landvinningar, är en sådan Don Juan-karaktär inte trovärdig, säger Elodie Lauten, som i operan ger Don Juan möjlighet att uppleva äkta kärlek.

Elodie Lautens far föddes som Raphael Shecroun i Algeriet. Han tar namnet Errol Parker och blir jazzmusiker och kompositör och skriver bitonal, komplex musik. 18 år gammal lämnar han Algeriet och flyttar till Paris där han bl a spelar med gitarristen Django Reinhardt. 1968 flyttar Errol Parker till New York och är så stolt över sina afrikanska rötter att han byter ut virveltrumman mot congas i trumsetet. 1971 startar han sin egen label, Sahara Records.

Elodie Lauten är konstnärlig ledare för den ideella organisationen Lower East Side Perfroming Arts.

http://www.elodielauten.net/

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.02
  Martha Mooke - Terminal Baggage
  Kompositör: Martha Mooke
  Bolag: Maximum Music Connections
 • 12.10
  David Bowie - I Took A Trip On A Gemini Spaceship
  Album: Heathen
  Kompositör: The Legendary Stardust Cowboy
  Bolag: COLUMBIA
 • 12.13
  Philip Glass, The Western Wind, Michael Riesman - Pruit Igoe
  Album: Koyaanisqatsi
  Kompositör: Philip Glass
  Bolag: ANTILLES
 • 12.19
  Cathy Berberian, Luciano Berio, Orchestra Della Svizzera Italiana (Lugano) - Folk Songs
  Album: Points - Folk Songs - Sequenza Vii - Laborintus Ii
  Kompositör: John Niles, Trad, Luciano Berio
  Bolag: AURA MUSIC
 • 12.25
  Martha Mooke Elviola - Hebra D'Luz For Solo Electric Viola
  Kompositör: Tania Leon
 • 12.28
  Martha Mooke - Hebra D'Luz For Solo Electric Viola
  Kompositör: Tania León
 • 12.57
  Elodie Lauten Kontraalt Fairlight Cmi - Death As Shadow
  Kompositör: Elodie Lauten
  Bolag: UNSEEN WORLDS