Arabländerna och nationsbyggandet - varifrån kommer inspirationen?

44 min
Varför har Nordafrika och Mellanöstern sett ut som det har gjort? Samtliga länder är unga nationer med ett kolonialt förflutet. I de flesta fall blev de självständiga under den senare delen av 1900-talet. Varför utvecklades de till autokratier med kungar eller presidenter som diktatorer?

Egyptens president Gamal Abdel Nasser ville samla regionen genom arabnationalism, vilket tilltalade bland andra Muammar Khadaffi. Andra tilltalades av panislamism, där religionen ansågs vara det sammanbindande kittet. Men dessa strömningar fick ingen allmän uppslutning och är idag historia. Varifrån hämtar arabländerna nu inspiration för nationsbyggandet? Från de forna kolonialmakterna? Från USA? Eller från islam?

Kan al-Qaida överleva revolterna i Mellanöstern? Utvecklingen har tagit terrornätverket med överraskning. Deras ideologi har varit att störta regimerna, inte minst den egyptiska, genom våldsamt jihad, inte genom en bred folklig resning som använder Facebook och Twitter. Demonstranterna har inte ropat på en islamistisk stat utan på reformer, demokrati och slut på korruption. Vi intervjuar terrorexperten professor Daniel L Byman vid Brookings i Washington om hur framtiden ser ut för al-Qaida.

På Armémuseum i Stockholm öppnar i helgen fotoutställningen Breaking the Silence som består av 100 fotografier från de israeliska soldaternas vardag på det ockuperade Västbanken. Vi träffar Dotan Greenvald en före detta israelisk infanterisoldat som bland annat tjänstgjort i Hebron och som 2004 grundade organisationen Breaking the Silence vars mål är att skildra de dilemman israeliska soldater ställs inför i den pågående konflikten.

"- Jag uppfostrade mig själv, blev min egen familj" Ubah Musse kom som ensamt flyktingbarn när hon var åtta år från inbördeskrigets Somalia till Sverige. Nu är hon på Riksteaterturné med monologen "Vem sover i natt?". Föreställningen bygger på hennes egen livsberättelse om att vara utsatt. Hör henne i kvartsamtalet om hur hennes texter blev en pjäs, vilka hon vill nå med sin berättelse och vad som händer i henne när hon ser bilderna på barn på flykt från Libyen eller när hon tänker på dagens ensamkommande flyktingbarn.

Den åttonde februari, på internationella kvinnodagen, delar Aftonbladet ut sitt pris "Årets Wendela". Priset går till någon som gör skillnad i samhället och som arbetar med frågor som rör jämställdhet och kvinnors situation. En av årets nominerade är Elise Lindqvist som om nätterna utgör en trygg punkt för de kvinnor som säljer sin kropp på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Utrikeskrönikan kommer från Chile och är signerad Lars Palmgren.

Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti blev i onsdags skjuten till döds på grund av sin kritik mot landets kontroversiella blasfemilagar. Han var den ende kristne ministern i Pakistans regering. Talibaner säger sig ligga bakom mordet och säkerhetspådraget var stort vid begravningsceremonin som hölls idag. Hör Människor och tros tidigare rapportering om kritiken mot Pakistans blasfemilagstiftning.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se