Unga som bor på hvb-hem kommer äntligen till tals!

29 min
För Molly, Sabina, Lazlo och andra barn och ungdomar som är placerade på hvb-hem att komma till tals och träffa barnminister Maria Larsson. I Barnen den här veckan får du möta tre 17-åringar, alla med erfarenhet av att vara placerade utanför sin egen familj. Äntligen har Mollys, Sabinas, Lazlos och deras kompisars röster börjat höras. Sabina har varit placerad sen hon var 6 år, Molly sen hon var 14 år och Lazlo sen han var 16 år. Alla tre bor idag på hvb-hem. Ladda ner programmet! Molly, Sabina och Lazlo förbereder ett möte med barnminister Maria Larsson på en konferensgård långt ut på Värmdölandet. I morgon ska en grupp på tretton unga träffa och presentera förslag och kritik från barn och unga som bor i familjehem eller på hvb-hem. HVB står för hem för vård eller boende. Kritiken i media mot hvb-hemmen har länge varit massiv. - Det är skitkul att få vara här och en chans att få ändra på saker. Nu har det gått så lång tid att det verkligen måste hända något! säger Lazlo.

Molly, Sabina och Lazlo har arbetat i flera månader med att plocka fram minnen och erfarenheter om hur dom blivit bemötta, hur det gick till när de blev placerade, fick de någon information? osv.

Mollys krav: Fler akuthem, psykolger och socialsekreterare.

Lazlos krav: Stoppa den kollektiv bestraffningen på hvb-hemmen!

Sabinas krav: Bli behandlade som vanliga ungdomar, med normala utetider mm. Mindre strafftänkande!

Omhändertagna barn, unga på institution, unga på behandlingshem, barn som bor på hvb-hem, samhällets styvbarn, barnhemsbarn, fosterbarn, familjehemsbarn etc. Ja, vad säger vi om barn och unga som inte bor hemma hos sina föräldrar... Idag säger myndigheterna placerade barn.

Det är Barnombudsmannen, BO som fått i uppdrag av regeringen att samla in ungdomars synpunkter och erfarenheter. Förhoppningarna inför mötet med Maria Larsson är stora.

Gå in på Barnombudsmannens hemsida där finns alla utredningar och mycket fakta:

För snart 10 år sen avslöjade flera P1-program, bl a vi här på Barnen hur samhället sviker när barn omhändertas. I Studio Ett presenterade vi en undersökning där alla landets länsstyrelser svarade på frågan hur de lyckats med tillsynen av hvb-hemmen. 2/3 hann inte med sitt uppdrag, uppgav de.

Lyssna på :

En statlig utredning konstaterade senare precis samma sak som vår, nämligen att tillsynen inte fungerade. Idag har Socialstyrelsen tagit över och varje år ska alla hvb-hem få minst två gånger per år tillsynsbesök varav ett ska vara oanmält.

Varför tar det nästan 10 år att komma fram till detta? 

Kommentera gärna högst upp här på sidan vad du tycker!

Programserien "De omhändertagna barnen" från 2001.

Catti Björklund och Ylva Mårtens fick med motiveringen: "För inträngande och levande radio som visar att samhället sviker sitt ansvar när barn omhändertas" Guldspaden - Grävande journalisters 2001.

Lyssna också på Daniel Velascos och Bo-Göran Bodins granskning av isoleringsstraff för barn på institutioner från den 24 juni 2009.