Vi och dom: Kategoriernas dilemma

20 min
Vi har ett behov av att dela in andra människor i olika kategorier. Både i samhällets i stort genom till exempel befolkningsstatistik, men vi har också ett individuellt behov av att kategorisera andra för att förstå vår sociala verklighet. Kategorier kan alltså vara användbara, men såväl forskning som erfarenhet visar också att de kan vara mycket farliga - det här kan helt enkelt beskrivas som ett dilemma.

I ett antal program framöver ska Vetandets värld titta närmare på fenomenet med "Vi och dom". I programmen får du följa med på en resa genom historien, in i hjärnan och ut i dagens verklighet för att förstå pågående samhällsfenomen som flyktingkris, groende nationalism och främlingsfientlighet.

– Vi behöver reflektera, tänka efter och vara medvetna om våra fördomar, säger Nazar Akrami psykolog vid Uppsala universitet.

I programmet medverkar Gunnar Myrberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, Per Strömblad, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar, Erika Sigvardsdotter, doktor i kulturgeografi vid Röda korsets högskola, Karim Jebari, doktor i filosofi och forskare vid Institutet för Framtidsstudier, Nazar Akrami, lektor i psykologi vid Uppsala universitet.