Förintelsen – om minne, antisemitism och Israel

42 min
Historiens värsta trauma, så benämns ofta Förintelsen. Hur ska minnet av Förintelsen bevaras när dess offer dör ut? Och hur präglar Förintelsen staten Israels självbild?

Förintelsen är över och vi måste resa oss ur askan. Så lyder den uppmanande titeln på den israeliske författaren och före detta politikern Avraham Burgs bok. Boken väckte stor debatt i Israel när den kom ut år 2007 och nu finns den också på svenska. Han beskskriver hur förhållandet till Förintelsen skapat en belägringsmentalitet i landet där man ser sig omringade av fiender och fortfarande hatat av alla. Sharon Jåma har träffat Avraham Burg i Tel Aviv.

Dessutom möter vi historikern Saul Friedländer, som själv överlevde Förintelsen genom att han gömdes undan i Frankrike. Han har utbildat sig i Israel och är numera verksam vid UCLA i Kalifornien. Friedländers stora produktion innefattar bland annat verket Tredje riket och judarna vars andra del, Utrotningens år 1939-1945 nu kommit på svenska. I böckerna gör han en grundlig dokumentation av händelseutvecklingen före och under andra världskriget och kartlägger genom bland annat dagböcker, dokument och brev skrivna av både offer och förövare hur Förintelsen var möjlig. Anneli Dufva har träffat honom i Stockholm.

Dessutom letar Gunnar Bolin i sitt filmminne och upptäcker hur TV-serien Holocaust från 1978 banade vägen för en hel Förintelsengenre på spelfilm.

Och så talar Cecilia Blomberg med konstnären Esther Shalev-Gerz, själv uppvuxen i Israel, om ett av de verk hon gjort med utgångspunkt i Förintelsen. Hennes konst kretsar ofta kring minnet av det förflutna och hur det kan användas för att utforma nya sätt att förhålla sig till nuet och det kommande.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl