Mat med mål att passa bakterierna

20 min
Skräddarsydda dieter som kan ge viktminskning eller förebygga sjukdomar eftersom de utgår från individens unika tarmflora. Det kan kanske bli verklighet inom fem år.

Bakterierna i våra tarmar är många gånger fler än våra kroppsegna celler, och de är viktiga medspelare vid vår matsmältning. Vi har alla olika tarmfloror eftersom de beror på arv, miljö och vad vi äter. Det är en förklaring till att samma diet inte fungerar lika bra för alla individer.

Men nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet arbetat fram en matematisk beräkningsplattform, som utifrån kunskap om individens tarmflora kan förutsäga hur en viss diet kommer att fungera. Det är ett steg på vägen mot skräddarsydda dieter med målet att stoppa övervikt och sjukdomar.

I programmet medverkar Jens Nielsen, professor i systembiologi vid Chalmers tekniska högskola, Fredrik Bäckhed, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet och Sara Malcus, vd vid forskningsbolaget Metabogen

ÖVR: Bildtext: Jens Nielsen, Sara Malcus och Fredrik Bäckhed tror att skräddarsydda dietråd och probiotika för att stoppa övervikt och sjukdomar kan finnas på marknaden inom fem år. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg.