DNA-jakten som kom in i värmen

20 min
Modigare forskare och förbättrade laboratorietekniker. Det har gett nya möjligheter att studera riktigt gammalt DNA även från varmare platser för att lära känna människosläktingar som neandertalarna.

Jakten på DNA från sedan länge döda människor handlar om att få en bättre bild av genetiken hos våra tidiga släktingar, som exempelvis neandertalarna.

Det handlar också om att vi ska lära oss mer om hur människor har vandrat kors och tvärs över världen för tusentals år sedan.

Mattias Jakobsson är professor i genetik i Uppsala. Han berättar att teknikerna för att utvinna och analysera riktigt gammalt DNA har utvecklats under de senaste åren.

Forskarna vågar nu också göra fler försök att utvinna DNA från vissa arkeologiska fyndplatser, även om de skulle ha misslyckats de första gångerna.

Det här gör att vi nu kan förvänta oss att få se analyser av arvsmassan från våra förfäder även från varmare delar av världen. Detta trots att DNA-molekylerna bryts ner fortare där det är varmt jämfört med områden där det är kallare.