Varför stannar inte IKEA-miljarderna i Sverige?

14 min

Uppdrag Gransknings program om hur Ingvar Kamprad stoppat undan stora belopp i en hemlig stiftelse i Schweiz, har väckt mycket debatt. Men en central fråga ställs sällan i debatten: varför IKEA-miljarderna inte stannat i Sverige. Om det resonerar författaren och debattören Anders Ydstedt, i dagens Obs.

Litteratur: Ydstedt, Anders: Kapitalism utan kapitalister?, förlag: Vulkan
Länk:


Ny film i Obs: Ända sedan D W Griffith för nittiofem år sedan lät Ku Klux Klan-klädda skådespelare jaga fram på hästrygg i stumfilmen Nationens födelse, har den amerikanska Hollywoodfilmen förknippats med action. Asien har också en rik tradition när det gäller filmer i den här genren, inte minst med sina akrobatiska kung fu-filmer från Hong Kong. Men kanske är det nu den afrikanska kontinentens tur, för på Berlins filmfestival, som pågår just nu, har en urban actionfilm från Kongo väckt mycket uppmärksamhet. Malin Krutmeijer har sett filmen.

Film: ”Viva Riva!” av regissören Djo Tunda Wa Munga.


Idag ska det också handla om papperstidningens framtid ur ett indiskt perspektiv: här i Sverige har det talats om papperstidningens död i många år, men medan utbudet av svenska dagstidningar krymper i svenska tidningskiosker ser det helt annorlunda ut i Bangalore, där författaren Zac O Yeah bor. Där är tidningskiosken fortfarande en viktig samlingspunkt i kvarteret.

Länkar:

Programledare: Fredrik Pålsson  fredrik.palsson@sr.se
Producent: Pernilla Ståhl  pernilla.stahl@sr.se