Projekt Metropolit

78 min
15 000 svenskar fick under 20 år sina liv registrerade i hemlighet. När Projekt Metropolit avslöjades på 80-talet uppkom en våldsam debatt om övervakning: Var det viktig samhällsforskning eller ett hot mot demokratin?

Projekt Metropolit: 15 000 svenskar i hemligt dataregister – så lyder rubriken i Dagens Nyheter den 10 februari 1986.

Sociologer på Stockholms universitet har under 20 år samlat in mängder av uppgifter om 15.000 stockholmare födda 1953 – allt från skolbetyg, aborter, nikotinvanor och hur många böcker som finns hemma i bokhyllan. Uppgifterna kommer från mängder av register och forskarna har dessutom gjort undersökningar med 53:orna när de var barn, utan föräldrarnas tillåtelse.

Allmänheten reagerar med ilska och oro: Varför är vi övervakade? Vad ska alla uppgifter användas till? Anställda på Stockholm Universitet blir hårt ansatta av pressen och hotas till livet. Projekt Metropolit kallas allt från “menlös skitundersökning” till ett hot mot demokratin.
Stämde det, eller var det som forskarna menade en unik studie om medborgarnas förutsättningar i samhället? Vad hände med resultaten av all forskning? Och vad hände med projektet efter skandalen?

Producent: Marcus Morey-Halldin, Rundfunk Media.