Från Kap till Kap

14 min
En bilresa från sydafrikanska Kapstaden, till norska Nordkap - det är vad frilansjournalisten Görrel Espelund precis gett sig ut på. Med start idag kommer hon då och då att berätta i Obs om människor och händelser hon stöter på längs vägen. Men först i programmet om hur två av västvärldens mest inflytelserika samhällsdebattörer, diskuterar händelserna i Egypten. Programledare: Fredrik Pålsson.

Kommer revolutionen i Egypten att leda till demokrati? Det beror på vem du frågar. I Obs idag ger Dan Jönsson sin tolkning av hur två av världens ledande samhällsdebattörer betraktar händelserna i Egypten – ur skilda, ideologiska perspektiv. Från den liberala ringhörnan uppmärksammar vi Fareed Zackaria, som är stjärnanalytiker på tidskriften Time och försiktigt positiv. Från vänster menar Slavoj Zizek att enda sättet att motarbeta islamismen är att stödja vänstern – eftersom islamismen och vänstern ofta har samma bas bland fattiga arbetare och småbönder.


Obs inleder också en ny serie: frilansjournalisten Görrel Espelund kommer under de närmaste månaderna att resa med bil från Kapstaden i Sydafrika, till Nordkap i Norge. Med ett par veckors mellanrum berättar hon i Obs om människor och händelser hon möter på vägen. I dag berättar hon om Gaelen Pinnock – en av många vita sydafrikaner som flyttat tillbaka till sitt hemland efter många år i exil

Programledare: Fredrik Pålsson  fredrik.palsson@sr.se
Producent: Pernilla Ståhl  pernilla.stahl@sr.se