Neutronmikroskopen som öppnar atomernas värld

19 min
I Lund byggs nu ESS, European Spallation Source, ett sorts jättemikroskop som med hjälp av neutroner ska kunna analysera ämnen på molekylnivå.

Vid spallation skickas protoner mot ett mål av av tungmetall, som volfram eller kvicksilver, så att neutroner slås loss från metallen.

Neutronerna används sedan för att studera material ner på molekylnivå. Allt från biologiska molekyler till nya material och arbetande motorer kan studeras med hjälp av spallation.

Spallation har därför blivit en allt intressantare verksamhet i takt med att forskare och kommersiella företag vill kunna studera materia i dess minsta beståndsdelar.

I Lund byggs nu ESS, European Spallation Source, ett sorts jättemikroskop som ska kunna analysera ämnen på molekylnivå, genom att bestråla dem med neutroner. Anläggning kommer vara världens mest kraftfulla när den är klar att börja användas år 2023.

Men även japanska anläggningen J-Parc har kommit långt, inte minst när det gäller forskningen kring neutriner - de kanske minsta och mest svårfångade partiklar vi känner till.

Vi träffar forskare och företrädare för både J-Parc och ESS  som för övrigt inte ser varandra som konkurrenter, utan snarare samarbetspartners inom ett av de hetaste forskningsområden som finns just nu.

I programmet medverkar Naohito Saito, chef J-Parc Tokai Japan, Herr Sakamoto, forskare J-Parc Tokai Japan, Julia Öberg, talesperson ESS Lund, John Haines, teknikansvarig ESS Lund, Luca Zanini, gruppchef Neutronics ESS Lund.