Känsla och förnuft om vacciner och ojämlikt journalistpris

35 min
Kaliber lät sjuka flickor och oroliga föräldrar prata om HPV-vaccinet Gardasil som trolig orsak till att flickorna blivit sjuka. Och i veckan kom glasklart besked från Europeiska läkemedelsmyndigheten om att det inte finns vetenskapliga belägg för att Gardasil ger de specifika biverkningar som oroat. Flyktingtälten i Skåne möter stort lokalt motstånd rapporterar TV4 - men stämmer det? Och hur mycket ojämlikhet tål Stora Journalistpriset?

Känslostarka vaccinberättelser ställs mot vetenskapliga fakta 
Sveriges Radios granskande program Kaliber staplade den ena känslostarka berättelsen på den andra om misstänkta vaccinbiverkningar. Sjuka flickor och oroade föräldrar fick prata om sina övertygelser om att HPV-vaccinet, som skyddar mot virus som kan orsaka bland annat livmoderhalscancer, gett upphov till så allvarliga biverkningar att det i princip förstört livet för flickorna. Det intryck som skapas av programmet är att ansvarig myndighet i Sverige struntat i att utreda ett samband mellan vaccinet och det ovanliga syndromet POTS – trots tydliga varningsklockor. Men i torsdags – bara tre dagar efter Kaliber – kom ett glasklart besked från Europeiska läkemedelsmyndigheten: Efter en utförlig vetenskaplig granskning konstateras att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för ett samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och POTS. Vad tidigare forskning däremot har visat är att vaccinet kan rädda liv. Hur kommer det sig att Kaliber inte inväntade den tunga granskningen – som man visste var på gång? Och hur ser Kaliber på risken att de spridit en onödig oro? Reporter Jonna Westin.


Var det stort motstånd mot tältläger för flyktingar?
Det tältläger för flyktingar som planeras i Revinge i Skåne har gett upphov till en hel del nyhetsrubriker de senaste veckorna. Det är vad regeringen kallar en extraordinär åtgärd inom ramen för den största humanitära insatsen i Sverige sedan andra världskriget.Men när det kommer till hur dom boende på orten ser på dom här tälten har mediebilden varit splittrad. Och här utmärkte sig TV4 förra veckan när dom – i motsats till andra – rapporterade om ”stort motstånd”, ”protester” och ”upprörd stämning”. Men ingen kritisk röst hörs i inslaget och i sociala medier kom snart kritik från invånare om att TV4 hårdvinklat och målat upp en falsk bild av verkligheten. Vår reporter Gustaf Rosensköld åkte till det lilla samhället utanför Lund för att undersöka hur det ligger till. 


Hur mycket ojämlikhet tål Stora journalistpriset?
Könsfördelningen i t ex börsbolag eller olika politiska församlingar är ju något som vi journalister gärna granskar – och också kritiserar om den är sned. Men frågan är om mediebranschen är så mycket bättre själv? I nyhetsflödet är kvinnor ofta tydligt underrepresenterade visar en färsk undersökning från Rättviseförmedlingen som Dagens Nyheter skrev om i veckan. Och när nomineringarna tillkännagavs till det allra mest prestigefyllda journalistpriset i landet – Stora Journalistpriset – ja då fanns bara 2 kvinnor bland de 16 som nominerats. Varför ser det ut såhär? Hur mycket ojämlikhet tål Stora Journalistpriset? Reporter är Lina Grönberg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  Beck, Christopher - Main Titles
  Kompositör: Beck, Christopher
 • 11.17
  Christophe Beck - City Hall
  Pete Anthony, The Hollywood Studio Symphony
  The Sentinel
  Etikett: Varese Sarabande
 • 11.38
  Christophe Beck - City Hall
  Pete Anthony, The Hollywood Studio Symphony
  The Sentinel
  Etikett: Varese Sarabande