Diktaturens vankelmodiga vänner

57 min
Om europeisk ambivalens och ansvar - hur rimmar Sveriges demokratihyllningar med samarbete med regimen som torterar sina motståndare? Hör hustrun till en av egyptierna som avvisades från Sverige till tortyr och fångenskap i Kairo. Hör också om USA:s intressen och inflytande i Arabvärlden - vad står på spel när balansen rubbas?

Det har varit en minst sagt dramatisk vecka i Egypten - där stämningen har kastats mellan eufori och skräck dag för dag. Livebilder från Befrielsetorget i Kairo har sänts ut över hela världen och vi har kunna följa minut för minut hur festliga manifestationer förvandlats till vilda gatustrider när huliganer stormar in på torget på kameler och hästar, attackerar demonstranter med påkar och stenar och så igår var lugnet plötsligt tillbaka om än ett bedrägligt lugn. Utanför torget höll regimens anhängare ställningarna och fortsatte att angripa journalister, människorättsaktivister och demokratianhängare.
Utvecklingen i Egypten har också satt västvärldens ambivalens i blixtbelysning. Veckan har bjudit på en uppvisning i retorisk ekvilibrism - när världens ledare har ansträngt sig för att inskärpa allvaret i sin kritik utan att vara allt för tydliga. Demokrati framställs som det självklart goda, det rätta att sträva efter. Samtidigt öppnar det upp för en skrämmande och oförutsägbar utveckling - som riskerar att undergräva västvärldens intressen. Eller är det den gångna politiken - där stabilitet går före allt annat - som i själva verket har motverkat sitt syfte?

Gäst: Inga Brandell, statsvetare vid Södertörns högskola, expert på Nordafrika

Men vi börjar med att påminna om ett kapitel i Sveriges relationer till Egypten som också hamnar i nytt ljus mot bakgrund av dagens händelser. En av alla dom som nu oroligt följer utvecklingen i Egypten är Hanan Attia. Hennes man sitter i fängelse i Kairo sen nio år tillbaka. Och den svenska regeringen har en särskild anledning att följa vad som händer Hanan Attias man. För det var svenska myndigheter som lämnade ut hennes man till Mubaraks diktaturregim för drygt nio år sen. Den svenska regeringen lämnade Hanan Attias man Ahmed Agiza och Mohamed Alzery till den amerikanska underrättelsetjänsten för vidare transport till egyptisk fångenskap - och där har de båda männen bevisligen torterats. Anna Wigenmark, juridisktombud för Ahmed Agiza, ifrågasätter hur Sverige begärde diplomatiska försäkringar från Egypten om att de två männen inte skulle torteras. När Konflikts Randi Mossige-Norheim härom dagen träffade Hanan Attia är det två månader sen hon senaste hörde av sin man Ahmed Agiza.

Hanan Attias önskan att hennes man ska få återförena sig med sin familj var också ett krav som ställdes av FN. Kritiken mot Sverige innebar, enligt FN:s dåvarande specielle sändebud i tortyrfrågor Manfred Nowak, att Sverige måste ge de båda egyptierna Agiza och Alzery full upprättelse - inte bara ekonomisk kompensation, utan också rätt att återvända till Sverige för att återuppta det liv de levde innan de avvisades. Men så blev det inte. Maajid Nawaz, Quilliam Foundation, tankesmedja för att motverka extremism, satt fängslad i Egypten samtidigt som Agiza och Alzery, och ombads bekräfta uppgifterna om tortyr. Manfred Nowak är mycket kritisk till att svenska regeringen, med hänvisning till att Ahmed Aghiza har blivit dömd i egyptisk domstol, hävdar att Sverige inte längre har någon möjlighet eller skyldighet att agera. Nu hoppas Manfred Nowak att protesterna i Egypten ska leda till en ny öppning. Det sa han när Konflikts Daniela Marquardt ringde upp honom i Köpenhamn där han är gästprofessor vid institutet för mänskliga rättigheter.

Under veckan har tonläget från Obama-administrationen visserligen skruvats upp. Men både utifrån och inifrån hörs kritik mot USA:s senfärdighet med att ta ställning för de protesterandes krav på demokrati och rättvisa i Egypten. Republikanen Richard Williamson, med bred utrikepolitisk erfarenhet som bland annat USA:s FN-ambassadör under George Bush och biträdande utrikesminister under presidenterna Reagan och Bush den äldre, började redan i september, långt innan demonstrationerna i Egypten, skriva kritiska artiklar med rubriker som "Turning a blind eye to Egypt" . - Vi behöver idealism för att se vart vi är på väg. Och vi får inte vara rädda för att ta ställning, inte ens när vi på grund av realpolitiska överväganden samarbetar med auktoritära regimer, säger den tidigare amerikanske FN-ambassadören Richard Williamson till Konflikts Mikael Olsson.

Men den kanske hårdaste kritiken mot USA:s agerande i förhållande till Mubarak har hörts i Israel. "En kula i ryggen från Onkel Sam", skrev en dagstidning härom dagen. USA anklagas för att bedriva en naiv och ryggradslös utrikespolitik, som innebär en risk för Israels säkerhet. Aluf Benn, är kolumnist och redaktör på den liberala israeliska dagstidningen Haaretz, och skrev i veckan att om Jimmi Carter gick till historien för att han förlorade Iran så är Obama presidenten som kommer att gå till historien för att han förlorade Egypten. Konflikts Ira Mallik ringde upp Aluf Benn för att få höra mer om Israels relation till Mubaraks Egypten.

Extramaterial på webben:
Efter gårdagens väldiga och i stort sett lugna manifestationer har demokratianhängare också inatt fortsatt att vaka över Befrielsetorget. Vilka förväntningar och förhoppningar ställer dom till västvärlden nu? Moataz är konstnär och driver ett kulturcenter i Kairo. Han har deltagit i demonstrationerna under veckan. I torsdags greps han men släpptes efter några timmar. När Ira Mallik sent igår kväll fick tag på honom var han på torget igen.

Porgramledare: Daniela Marquardt
Producent: Ira Mallik