Nytt test hittar den farliga prostatacancern

20 min
Prostatacancer är svårdiagnostiserad. Det behövs bättre testmetoder. I dag publiceras resultaten från det som enligt den svenska forskargruppen är världens största prostatacancerstudie.

Varje år dör 2 500 män i Sverige i prostatacancer. Det är svårt att diagnostisera sjukdomen. Om blodprovet visar ett förhöjt värde kan det tyda på cancer, men behöver inte vara det.

Det pågår mycket forskning för att hitta bättre testmetoder. Drygt 58 000 män mellan 50 och 70 år i Stockholmstrakten har deltagit i det som enligt forskargruppen vid Karolinska institutet i Stockholm är världens största prostatacancerstudie.

En av dem är Tommy Hellström. Han är på läkarbesök hos urolog Markus Aly, som också är en av forskarna.

Forskningsledaren Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi, berättar om resultaten av studien.

Professor Jonas Hugosson vid Göteborgs universitet leder en annan forskningsgrupp som utvecklar en alternativ väg för tidig upptäckt av farlig cancer och han kommenterar Stockholm3-studien.

I programmet medverkar Henrik Grönberg, professor cancerepidemiologi Karolinska institutet, Tommy Hellström, deltagare studien i Stockholm, Jonas Hugosson, professor i urologi vid Göteborgs universitet och Markus Aly, urolog och forskare vid Karolinska institutet.

Studien är publicerad i The Lancet Oncology