Rocky Horror Picture Show – en ständigt pågående tidsvurpa

55 min
Musikalfilmen Rocky Horror Picture Show från 1975 är ett hopkok av skräck, science fiction, cabaret och glam, som tar publiken till en plats där konventioner ifråga om både sex och stil sätts i svaj.

Rocky Horror Picture Show hade premiär i augusti 1975 och firar därmed 40-årsjubileum i höst. Men filmen kan också skryta med att den faktiskt aldrig har slutat att visas på biografer, och det tack vare en publik som ifråga om både hängivenhet och stil knäcker musikalen Sound of Musics hardcorefans när det gäller att sjunga med i låtarna, förstärka replikväxlingar genom kul kommentarer och, inte minst – att klä ut sig som filmkaraktärerna. Några vars stil och attribut har lyfts fram som prototyper till punken – som nätstrumpor med hål och hemmafärgat hår i rött och rosa.

Att höra någon berätta handlingen i Rocky Horror Picture Show är ungefär lika plågsamt som att lyssna på någon som försöker att återge en väldigt udda dröm. Men den går – i korthet – ut på att ett ungt präktigt par från en amerikansk småstad – Brad och Janet – börjar ifrågasätta sitt traditionella liv genom att utsättas för alternativa livsstilar.

Att filmen skulle bli en långkörare över hela världen var det ingen som trodde, även om musikalen den är baserad på – Rocky Horror Show – var en hit, i alla fall i London. Filmversionen spelades in med liten budget i Storbritannien under åtta veckor i ett hus utan värme, en kall och regnig höst. Den karismatiske huvudrollen Dr Frank N Furter spelades av Tim Curry, som i filmen såg ut att kunna vara Mick Jaggers bror, eller syster eller både och på samma gång. I övriga roller kunde man bland andra se en ny begåvad skådis vid namn Susan Sarandon, och en ännu okänd artist kallad för Meatloaf.

Våren 1976 började kulten kring Rocky Horror Picture Show att sakteliga växa fram, och det på en liten biograf i New York. Där började nämligen filmen visas på fredagar och lördagar vid midnatt. Snart var biografen fullsatt varje helg. En av dem som var där var Sal Piro, idag ordförande för Rocky Horror Fan Club. Han minns ännu första gången han såg Rocky Horror Picture Show för allra första gången. I veckans program har vi ringt upp honom i New York för att prata mer om filmen och dess fans.

Vi tittar också närmare på den gamla nattklubben Nell’s i New York. Den öppnades 1986 av skådespelerskan ”Little” Nell Cambell, som spelade den steppande groupien Columbia i Rocky Horror Picture Show, och var den coolaste klubben på Manhattan under många år. Och sist men inte minst så träffar vi dragartisten Thunderpussy.

Veckans gäst är Johanna Koljonen, kulturjournalist.