Franz Berwalds liv och musik i radioperspektiv – del 3

- Det sjunger om hela symfonin, sa dirigenten Tor Mann när han samtalade med radiomedarbetaren Nils Castegren på nyåret 1967. Framför dem låg partituret till Franz Berwalds Sinfonie sérieuse, och att spela den hörde till de lyckligaste uppgifter Tor Mann kunde ha. Det var två av landets främsta Berwaldexperter som utbytte tankar framför en mikrofon, och båda hade under en stor del av sin yrkesverksamma tid varit knutna till Sveriges Radio.
Detta är ett av alla de samtal och intervjuer som finns i Radioarkivet, och i Christina Tobecks program ges möjlighet att höra flera äldre Berwaldkännare reflektera över tonsättaren och hans musik. I det här tredje programmet kommer exempelvis Franz Berwalds barnbarn – pianisten Astrid Berwald och ingenjören Ragnar Berwald – till tals.
1968 var det 100 år sedan Franz Berwald gick ur tiden, vilket gav en god anledning till att sprida kunskap om hans storhet. Inte minst medarbetare vid Sveriges Radio tog många viktiga initiativ. Musikavdelningen hade fått ökade resurser under den musikintresserade Olof Rydbecks tid som radiochef, och det gagnade bland annat Franz Berwald.
Men för att musiken ska kunna framföras krävs tillförlitliga notutgåvor. I början av 1960-talet bildades Berwaldkommittén av Svenska Samfundet för musikforskning, Kungl. Musikaliska akademien och Sveriges Radio i syfte att ge ut Berwalds samlade verk i vetenskapliga utgåvor. Radion bidrog generöst med såväl pengar som personella resurser.
Vid jubileet 1968 fanns tre av de planerade 25 volymerna i tryck: stråkkvartetterna, Sinfonie singulière och operan Drottningen av Golconda.
Berwalds fyra mogna symfonier liksom de två stråkkvartetterna i a-moll och Ess-dur tillkom under 1840-talet, som var en mycket produktiv period i hans liv trots att ekonomiska bekymmer förmörkade tillvaron. Någon tjänst i det svenska musiklivet lyckades han inte få. Berwald var respekterad som musiker, men omstridd som person. Hans unga hustru, Mathilde Berwald, skrev i sin dagbok om ”intriger och vedervärdigheter”. När Sinfonie sérieuse uruppfördes i Stockholm 1843 – i och för sig illa repeterad – karakteriserades den av kritiker som ett omusikaliskt virrvarr. Detta är alltså samma symfoni som Tor Mann hundra år senare ansåg vara en lycka att få dirigera!
Det är inte svårt att förstå, att Berwald längtade ut från det svenska musiklivet, ut till en mera stimulerande musikmiljö. Framför allt Paris hägrade.
En serie P2-dokumentärer av Christina Tobeck
Musik av Franz Berwald i P2 i anslutning till dokumentärserien:
Sönd 8.11. i Klassisk morgon kl 06.00: Uvertyr till Estrella de Soria
Månd 9.11. i Musik mot midnatt kl 21.00: Jag går i kloster (operett i radioversion från 1961)
Tisd 17.11. i Klassisk förmiddag kl 10.03: Pianokvintett nr 2 A-dur
Torsd 19.11. i Klassisk förmiddag kl 10.03: Symfoni Ess-dur, Naïve
Torsd 19.11. i Musik mot midnatt kl 21.00: Gunnar Bucht, Sinfonie gracieuse ou l’Apothéose de Berwald (SR:s beställningsverk till Berwaldjubileet 1996)
Musik som spelats i avsnittet
-
14.00Franz Berwald - Symfoni nr 4 Ess-durRadioorkestern (Stockholm), Tor Mann, Dirigent
-
14.03Franz Berwald - Jag går i klosterStina-Britta Melander, Arne Andersson, Erik Saedén, Erik Sundquist, Radioorkestern (Stockholm), Stig Rybrant, DirigentTextförfattare: Franz Berwald
-
14.12Franz Berwald - Symfoni Nr 4 Ess-durIgor Markevitch, Berliner PhilharmonikerSchubert: Symphony No.4Etikett: Dgg
En upplevelse!
"Tack Christina Tobeck för det utomordentliga programmet om Berwald och radion. Så intressant innehåll och så väl framfört: behaglig röst (Christina Tobeck), lättlyssnat, lärorikt. En upplevelse att höra programmet!" (Gunnel M Becker)