Felicia: Mod och vemod med Lolita Ray & Lucas Stark sjunger Joe Hill

14 min
Veckans Felicia bjuder på två möten med aktuella skivartister


Dels får vi träffa Lolita Ray - sångerska, låtskrivare, vandrare, poet, konsertarrangör mm. Hon är aktuell med sin solodebutskiva "Flickan av is" med egna sånger. Numera kan hon också lägga till manusförfattare i den långa titelraden för i december har filmen Svinalängorna premiär, där Lolita Ray skrivit manus i samarbete med regissören Pernilla August.

Lolita berättar i Felicia om låtskrivandet, om varför det är så bra att ha musikaliska samarbeten och glädjen över att ha barnen med på tåget...
Skivan släpps nästa söndag den 21 november med konsert i Stockholm. Läs mer om Lolita på hennes hemsida.Vår reporter i Göteborg, Sten Björnulfson har stämt möte med visartisten Lucas Stark som intresserat sig för emigranten Joel Hägglund. Joel Hägglund är nog mera känd som Joe Hill, som blev en av den amerikanska fackföreningsrörelsens röster i USA i början på 1900-talet och vars liv fick ett grymt slut.


På skivan "Strejk i paradiset" har Lucas Stark gjort nya arrangemang och i vissa fall egna översättningar av de sånger han kände som mest angelägna än idag. Skivan släpptes den 8 november och releasekonsert blir det 18 november på Nefertiti i Göteborg och 24 november i Stockholm. Läs mer om Lucas Starks konserter och hans olika visprojekt på


Vi efterlyste fina höstvisor i förra programmet och då fick vi bland annat brev av Gustav Lindström som vill tipsa om "Her kommer vinteren" med den norska sångerskan och låtskrivaren Ingrid Olava. Låten är skriven av Joachim Nielsen och spelades in av våra norska kolleger på NRK som nu har skickat låten till oss för att spela den i Felicia. Ingrid Olava är annars aktuell med sitt andra album "Guest". 


Produktive Elvis Costello verkar gilla samarbeten av skilda slag. På senaste skivan "National Ransom" jobbar han tillsammans med bland andra T Bone Burnett och tidigare genom åren har han samarbetat med såväl Burt Bacharach, Paul McCartney som med mezzosopranen Anne Sofie von Otter, samt blivit ackompanjerad av stråkar med Brodsky-kvartetten i The Juliet Letters. I Felicia lyssnar vi på två spår från "National Ransom" som släpptes för några veckor sedan.

Nästa vecka får vi besök av Göran Petersson som står bakom nya skivan med Sonja Åkesson-texter tolkade och tonsatta av bland andra Kajsa Grytt, Anna Järvinen, Lisa Nilsson, Annika Norlin, Sofia Karlsson mfl. Vi får även höra vad Carin Kjellman och Finn Zetterholm tyckte om nya Cornelis-filmen. Har du någon favorit-Cornelis-sång så skriv gärna till oss och berätta.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.04
  CORNELIS VREESWIJK, RUNE GUSTAFSSON, STURE NORDIN, SABU MARTINEZ, SVEN-OLOF WALLDOFF - FELICIA ADJÖ, FELICIA FÖRSVANN KAN NÅGON SÄGA HUR
  Album: TIO VACKRA VISOR OCH PERSONLIGA PERSON
  Kompositör: CORNELIS VREESWIJK
  Bolag: WEA
 • 12.08
  ELVIS COSTELLO - JIMMIE STANDING IN THE RAIN
  Album: NATIONAL RANSOM
  Kompositör: ELVIS COSTELLO
  Bolag: HEAR MUSIC
 • 12.13
  INGRID OLAVA - HER KOMMER VINTEREN
  Kompositör: JOACHIM NIELSEN
 • 12.18
  LUCAS STARK - CASEY JONES
  Album: STREJK I PARADISET - LUCAS STARK SJUNGER JOE HILL
  Kompositör: EDDIE NEWTON
  Bolag: KAKAFON RECORDS
 • 12.23
  LUCAS STARK - HALLELUJA GÅ OCH DRIV
  Album: STREJK I PARADISET - LUCAS STARK SJUNGER JOE HILL
  Kompositör: HENRY BISHOP
  Bolag: KAKAFON RECORDS
 • 12.28
  LUCAS STARK - REBELLFLICKAN
  Album: STREJK I PARADISET - LUCAS STARK SJUNGER JOE HILL
  Kompositör: JOE HILL
  Bolag: KAKAFON RECORDS
 • 12.33
  FINN KALVIK - TROSTEDREPERNE
  Album: NESTE STASJON GRORUD
  Kompositör: FINN KALVIK
  Bolag: DAWORKS
 • 12.38
  LOLITA RAY - EKARS FALLNA BLAD
  Album: FLICKAN AV IS
  Kompositör: LOLITA RAY
  Bolag: SINGULAR SONGS
 • 12.43
  LOLITA RAY - ISFLAK
  Album: FLICKAN AV IS
  Kompositör: LOLITA RAY
  Bolag: SINGULAR SONGS
 • 12.48
  LOLITA RAY - HJÄRTAT INTILL MIG
  Album: FLICKAN AV IS
  Kompositör: LOLITA RAY
  Bolag: SINGULAR SONGS
 • 12.53
  ELVIS COSTELLO - A SLOW DRAG WITH JOSEPHINE
  Album: NATIONAL RANSOM
  Kompositör: ELVIS COSTELLO
  Bolag: HEAR MUSIC