Kino reder ut svensk films framtid

44 min
Den svenska filmbranschens framtid är oviss sedan det gamla filmavtalet skrotades tidigare i år. Nu håller maktpositionerna på att skifta. Kino har samlat SVT, Film i Väst och Svenska Filminstitutet.

Filmbranschen befinner sig i förändring och i veckan har SVTs VD Hanna Stjärne deklarerat att SVT kommer att förvalta sitt ökade inflytande över svensk film genom att satsa på bred kvalitetsfilm.

Nu ökar SVT filmgarantin till 100 miljoner kronor per år. Men vad händer med Svenska Filminstitutets position när SVT inte längre bidrar till filmstödet på samma sätt? Och vad innebär det för publiken? När SVT i det nya filmavtalet i stället av Kulturdepartementet förväntas öronmärka en betydligt större del av licenspengarna för filmproduktion.

Och vad säger de regionala filmcentren om denna maktförskjutning. Kino har samlat Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet, Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst och Thomas Nilsson, beställare för drama och film på SVT, för ett samtal om den svenska filmens framtid.

Dessutom blir det ett reportage om den krisande grekiska filmbranschen, som trots det dåliga ekonomiska läget samtidigt når stora konstnärliga framgångar på filmfestivaler världen över.

Vi pratar också om att det snart är två år sedan proteströrelsen på Majdan i Ukrainas huvudstad Kiev startade. Fredrik Wadström har bland annat sett dokumentären Winter on fire som just haft premiär på Netflix. Dessutom har vi varit på Afternoon Tea i London med regissören Sophie Barthes som förvandlat Flauberts klassiker Madame Bovary till film.

Programledare: Maria Georgieva
Producent: Nina Asarnoj