Kyrkornas roll i det etniskt splittrade Sudan

44 min
Den pågående folkomröstningen kommer troligen leda till ett självständigt södra Sudan. Är det här slutet för ett mångreligiöst och mångkulturellt Sudan och vilka förväntningar finns det på kyrkorna som verkar sida vid sida med olika animistiska föreställningar?

Integrationsminister Erik Ullenhag bjöd i veckan in till ett möte med företrädare för svenska muslimska organisationer. Samtalet handlade om islamofobi i terrorns kölvatten. Hur hänger islamofobin ihop med hotet från radikala islamister?

I november förra året dömdes en kristen kvinna i Pakistan, Asia Bibi, en 45-årig fembarnsmor, till döden genom hängning för hädelse av profeten Muhammed, en dom som har väckt uppmärksamhet och protester världen över. Kritikerna av domen lever farligt. I förra veckan sköts guvernören i Punjab, Salman Tasir, ihjäl av sin egen livvakt med motivet att han motsatte sig landets hårda lagstiftning mot hädelse. I söndags samlades upp mot 50 000 demonstranter i Karachi för att visa stöd för lagen. Fallet blir extra intressant eftersom Pakistan drivit på för att FN ska klassa kränkning och kritik av religioner som ett brott mot mänskliga rättigheter – och så skedde också i november då Generalförsamlingen antog en resolution mot kränkning av religioner. Reportage av Sören Wibeck

Intervju med Arkan Asaad, aktuell med boken Stjärnlösa nätter - en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv. Boken handlar om Amàr, en 18 år gammal svensk-kurdisk kille som under en resa till släkten i norra Irak blir bortgift mot sin vilja med en kusin. Berättelsen är också Arkans egen. Hör honom om skuld och skam, familj och heder och hur han ser på individens rätt i förhållande till kollektivets behov.

Utrikeskrönika kommer från Sveriges Radios ungdomskorrespondent  Robin Olin och handlar om trygghet och tro bland unga i krisens Irland.

En dold konskevens av det minskade religionsutövandet i europeiska länder är att allt färre väljer klosterlivet. I Frankrike till exempel har antalet medlemmar i de katolska ordnarna krympt med en tredjedel bara under det senaste decenniet. Men det beror inte bara på att kristendomens inflytande minskar, utan också på att nunnorna och munkarna har förlorat en del av sina samhälleliga funktioner. Frilansreporter Anna Trenning Himmelsbach har besökt kloster i nordöstra Frankrike.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren