Islams makt - dansk debattbok kritiserar Sverige

44 min
Europa bör påminna sig om att vissa kulturer är bättre än andra om man önskar ett samhälle med frihet, jämlikhet, välstånd och demokrati. Det skriver de danska debattörerna och författarna Karen Jespersen och Ralf Pittelkow i en ny uppmärksammad bok om islams makt.

Här varnas för islams ökande inflytande och muslimska parallellsamhällen i europeiska förorter och författarna använder Sverige som ett avskräckande exempel. Människor och tros reporter Sören Wibeck har besökt författarna, som är ett äkta par, i deras hem i Dragör utanför Köpenhamn.  

I ett efterföljande samtal  mellan Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet samt Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och en av författaren till boken "Till frihetens försvar", frågar vi oss om Sverige har något att lära av Danmark?

Här kan du lyssna på en längre version av samtalet:

Utrikeskrönikan kommer från Fredrik Wadström i Moskva och handlar om ryssarnas inställning till muslimer och reaktionerna när Moskvas stadstrafik blockerades av Eid firare:

Är det dags att förändra reglerna för stöd till trossamfunden? I dag får en mängd olika samfund dela på ungefär 50 miljoner kronor varje år genom nämnden för Statligt Stöd till Trossamfund. Men bland kandidaterna till riksdagen är det många som är emot att staten betalar ut stödet och politikerna är inte heller eniga om vad som egentligen ska räknas som ett trossamfund. Människor och tros reporter Hannes Fossbo reder ut frågan.

Katolska kyrkan har varit på första sidorna i flera europeiska länder - Sveriges Radios korrespondenter i Bryssel, London och Sydeuropa berättar om påvebesök, pedofiliskandaler och engagemang för utvisade romer.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren